Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.11.2021
USD
17.72
EUR
19.88
RUB100
0.237
Bitcoin
Etherium

Între Republica Moldova și Turcia a fost semnat Acordul de liber schimb. Efectul acestuia asupra economiei Republicii Moldova

De pe data de 2 noiembrie 2016 a intrat în vigoare Acordul de liber schimb între Republica Moldova și Turcia. Documentul a fost semnat în scopul îmbunătățirii relațiilor comerciale dintre cele două țări și asigurării condițiilor necesare pentru continuarea activității de investiții pe teritoriul Turciei și al Republicii Moldova.

Prezentarea Acordului a fost făcută de către viceprim-ministru și ministrul economiei Octavian Calmâc în cadrul reuniunii, organizate de Ministerul Economiei, la care au participat reprezentanții diferitelor companii și asociații industriale.

Potrivit declarațiilor lui Calmîc, relațiile comerciale cu Turcia sunt de natură strategică. Ca dovadă ministrul economiei a citat statisticile, potrivit cărora volumul comerțului exterior de la începutul anului curent și până în luna august a depășit cifra de 220 de milioane de dolari.

Potrivit lui Octavian Calmîc, acordul își propune să ofere acces deplin la piața turcă a produselor agricole și industrial din Moldova. Astfel, se vor anula orice restricții și taxe vamale. În viitor, autoritățile ambelor state vor menține cursul de dezvoltare a relațiilor comerciale prin promovarea antreprenoriatului general. De asemenea, pe baza documentului este planificată inițierea unei serii de proiecte investiționale, la care vor participa atât companiile turcești, cât și cele moldovenești. Astfel, Republica Moldova poate deveni un fel de platformă pe care se vor dezvolta relațiile comerciale și economice dintre UE și țările din Asia, care vor beneficia de stabilitatea geopolitică a statului nostru.

După cum a asigurat ministrul Economiei, în viitorul apropiat este planificatăși să organizarea consultărilor bilaterale cu privire la semnarea unor acorduri similare cu China și Egipt.

În discuții au participat, de asemenea, și oponenții acestui acord. În opinia lor, aceste documente ar putea afecta în mod negativ competitivitatea producătorilor moldoveni. Cu toate acestea Calmâc a asigurat adversarii semnării Acordului privind inițierea zonei de liber schimb precum că ipotezele lor nu sunt justificate. Mărfurile turcești, în conformitate cu prevederile documentului dat, vor avea o pondere nu mai mult de 2% pe piața internă a Moldovei. La rândul său, Turcia intenționează să anuleze până la 100% taxele vamale la produsele moldovenești, ceea ce va spori volumul remitențelor la bugetul de stat.

Liberalizarea relațiilor comerciale va avea loc pe etape. Se vor implementa și instrumentele speciale de tranzacționare, care vor proteja producătorii interni de la pierderile financiare din cele mai importante sectoare economice.

Acordul cu privire la zona de liber schimb între Moldova și Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014 și intră în vigoare după ratificarea acestuia de către ambele părți.

438
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe