În prima jumătate a anului 2018, portofoliul total de credite al organizațiilor de microfinanțare care își desfășoară activitatea în Republica Moldova a depășit 5 miliarde de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, această cifră a crescut cu 12%.
În calitate de director general al uneia dintre organizațiile nebancare de credit care ocupă poziții de lider pe piața Republicii Moldova, Stanislav Tuzlukov, în cadrul interviului său acordat agenției Infotag, printre populație serviciile unor astfel de companii devin din ce în ce mai populare. Expertul a spus că principalele motive sunt creșterea rapidă a acestei piețe, creșterea capitalului propriu al organizațiilor de microfinanțare și diversificarea acestora.
În special, Stanislav Tuzlukov a remarcat că astăzi piața financiară nebancară reunește peste 180 de organizații, iar portofoliul total al creditelor depășește 5 miliarde de lei. În același timp, de la începutul anului curent, activele companiilor au crescut cu 5,9 miliarde lei, iar capitalul propriu a fost de peste 2,2 miliarde lei. Randamentul activelor și a capitalurilor proprii ale IFM în primele șase luni ale anului curent a fost de 6% și respectiv de 12%.
Potrivit specialistului, piața de microfinanțare din Republica Moldova a pășit pe calea dezvoltării durabile și, prin urmare, are nevoie de o reglementare corectă, necesară pentru menținerea unei creșteri sănătoase.