Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.01.2022
USD
18.02
EUR
20.63
RUB100
0.234
Bitcoin
Etherium

Ministerul Economiei și Infrastructurii: Creditarea sectorului real al economiei rămâne la un nivel destul de mic

Împrumuturile acordate economiei moldovenești continuă să fie la un nivel destul de mic, chiar și cu ratele dobânzii foarte scăzute. În același timp, există o creștere rapidă a creditării ipotecare - aproape cu 20%. O declarație similară a fost făcută de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu privire la evoluția socio-economică a Republicii Moldova.

La 31 iulie 2018, soldul creditelor în economie s-a ridicat la 37,7 miliarde lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut această cifră a fost cu 2,3% mai mare. Soldul creditelor în valută străină a scăzut cu 4,1%, iar pentru creditele în moneda națională - cu 0,9%.

Principalii factori care au influențat tendința de creditare a economiei, Ministerul a numit consolidarea monedei naționale, disponibilitatea relativ scăzută a băncilor de a acorda credite, având în vedere rata mare a rezervelor obligatorii și profitabilitatea instituțiilor financiare. În același timp, experții au început să înregistreze o tendință mai graduală de reducere a soldului creditelor.

Cea mai mare pondere a creditelor emise în economie îi revine creditării activităților comerciale - 26,5%. În segmentul creditelor de consum această rată a ajuns la 14,2% , pentru creditele pentru achiziționarea sau construirea bunurilor imobiliare - 9,5%, iar creditele acordate pentru dezvoltarea industriei alimentare s-au ridicat în perioada desemnată la 9,1%.

Cea mai mare creștere a creditării a fost înregistrată în segmentul achiziționării sau construcției de bunuri imobiliare - de la începutul acestui an aceasta s-a majorat cu 19,8%, respectiv 522,4 milioane lei. În special, acest lucru se datorează lansării programului guvernamental ”Prima Casă”.

De asemenea, în mesajul Ministerului Economiei și Infrastructurii se remarcă faptul că, chiar și în condițiile unei scăderi relative a ratelor dobânzii de către bănci, nici agenții economici, nici consumatorii până ce nu au acces deplin la resursele financiare.

453
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe