Miercuri, pe 3 mai, a avut loc o reuniune a șefilor întreprinderilor de stat, la care a participat și ministrul Economiei Octavian Calmâc. El a menționat, că activtatea economică a celor mai multe dintre societățile pe acțiuni și întreprinderile de stat, aflate sub jurisdicția Ministerului Economiei, nu este eficace și trebuiesc luate măsuri urgente pentru a îmbunătăți această situație.
Potrivit datelor prezentate de Ministerului Economiei, rata medie de creștere a veniturilor din vânzări ale întreprinderilor de stat s-a ridicat cu 25% sau 917.86 milioane de lei. Cu toate acestea, în pofida acestui fapt, șapte întreprinderi administrate de Ministerul Economiei, au înregistrat o scădere a acestui indicator cu circa 16 milioane de lei.
În același timp, cifra de afaceri a societăților pe acțiuni, în care statul deține cote, a crescut cu 3%, și a ajuns la 15.296 miliarde de lei. Tendința negativă este înregistrată numai de 6 companii – veniturile din vânzări a acestor întreprinderi au scăzut cu 1,69 miliarde de lei.
La rândul său, Octavian Calmâc a cerut șefilor întreprinderilor de stat ca aceștia să ia măsurile necesare pentru sporirea veniturilor din vânzări. De asemenea, întreprinderile de stat și societăți pe acțiuni trebuie, cât mai curând posibil, să-și reducă creanțele de credit, evitând cheltuielile ad-hoc. Numai în acest fel, potrivit ministrului economiei, va fi posibilă o oarecare performanță și perspectivitate a societăților pe acțiuni și întreprinderilor de stat din Moldova.
Viceprim-ministrul a cerut consiliilor de administrație să stabilească în mod obligatoriu obiectivele clare pentru directorii și managerii întreprinderilor de stat. De acum înainte, salariile acestora vor depinde anume de gradul de realizare a sarcinilor puse. De asemenea, companiile care au înregistrat profit în ultima perioadă de raportare, trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru următorii trei ani, care va include acțiuni de îmbunătățire a rezultatelor obținute anterior. În același timp, agenții economici, care nu-și îndeplinesc obligațiunile de credit, se angajează să elaboreze și să prezinte planurile lor de plată, pentru a se conforma drepturilor și intereselor angajaților, precum și să nu cauzeze prejudicii statului.
La această etapă, Ministerul Economiei a invitat un grup de experți străini pentru monitorizarea companiilor și a întreprinderilor de stat. După finalizarea procesului de monitorizare fiecare entitate va primi de la experți un studiu tehnico-economic, în care vor fi precizate recomandările specifice diverselor domenii de dezvoltare.