Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.10.2021
USD
17.29
EUR
20.15
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Ministerul Economiei și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatele activității întreprinderilor de stat

Miercuri, pe 3 mai, a avut loc o reuniune a șefilor întreprinderilor de stat, la care a participat și ministrul Economiei Octavian Calmâc. El a menționat, că activtatea economică a celor mai multe dintre societățile pe acțiuni și întreprinderile de stat, aflate sub jurisdicția Ministerului Economiei, nu este eficace și trebuiesc luate măsuri urgente pentru a îmbunătăți această situație.

Potrivit datelor prezentate de Ministerului Economiei, rata medie de creștere a veniturilor din vânzări ale întreprinderilor de stat s-a ridicat cu 25% sau 917.86 milioane de lei. Cu toate acestea, în pofida acestui fapt, șapte întreprinderi administrate de Ministerul Economiei, au înregistrat o scădere a acestui indicator cu circa 16 milioane de lei.

În același timp, cifra de afaceri a societăților pe acțiuni, în care statul deține cote, a crescut cu 3%, și a ajuns la 15.296 miliarde de lei. Tendința negativă este înregistrată numai de 6 companii – veniturile din vânzări a acestor întreprinderi au scăzut cu 1,69 miliarde de lei.

La rândul său, Octavian Calmâc a cerut șefilor întreprinderilor de stat ca aceștia să ia măsurile necesare pentru sporirea veniturilor din vânzări. De asemenea, întreprinderile de stat și societăți pe acțiuni trebuie, cât mai curând posibil, să-și reducă creanțele de credit, evitând cheltuielile ad-hoc. Numai în acest fel, potrivit ministrului economiei, va fi posibilă o oarecare performanță și perspectivitate a societăților pe acțiuni și întreprinderilor de stat din Moldova.

Viceprim-ministrul a cerut consiliilor de administrație să stabilească în mod obligatoriu obiectivele clare pentru directorii și managerii întreprinderilor de stat. De acum înainte, salariile acestora vor depinde anume de gradul de realizare a sarcinilor puse. De asemenea, companiile care au înregistrat profit în ultima perioadă de raportare, trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru următorii trei ani, care va include acțiuni de îmbunătățire a rezultatelor obținute anterior. În același timp, agenții economici, care nu-și îndeplinesc obligațiunile de credit, se angajează să elaboreze și să prezinte planurile lor de plată, pentru a se conforma drepturilor și intereselor angajaților, precum și să nu cauzeze prejudicii statului.

La această etapă, Ministerul Economiei a invitat un grup de experți străini pentru monitorizarea companiilor și a întreprinderilor de stat. După finalizarea procesului de monitorizare fiecare entitate va primi de la experți un studiu tehnico-economic, în care vor fi precizate recomandările specifice diverselor domenii de dezvoltare.

406
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe