Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Ministerul Finanțelor intenționează să revizuiască cerințele pentru participanții la programul de stat "Prima casă". Care vor fi ajustările?

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova propune modificarea Regulamentului privind punerea în aplicare a programului guvernamental de creditare ipotecară pentru familiile tinere "Prima casă". În special, vor fi ajustate calendarul examinării documentelor și unele dintre cerințele pentru participanții la programul de finanțare.

Conform modificărilor propuse de Ministerul Finanțelor, participanților la programul "Prima casă" li se vor acorda indulgențe suplimentare. Asfel, dacă în condițiile prezentului Regulament, solicitantul nu trebuie să fie proprietarul unei locuințe în ultimele douăsprezece luni, după primirea amendamentului, această condiție va suna puțin diferit. În special, de dreptul la un împrumut pentru achiziționarea bunurilor imobiliare va fi în măsură să beneficieze, inclusiv proprietarii de alte locuințe, în cazul în care nu există mai mult de nouă metri pătrați pentru o persoană. Potrivit experților, o astfel de modificare a Regulamentului va permite multor familii tinere să-și îmbunătățească situația locativă.

În plus, se prevede modificarea listei documentelor necesare pentru emiterea unui împrumut. O astfel de schimbare va fi făcută în contextul eliminării carnetelor de muncă de la 1 ianuarie 2019, prin urmare, nu mai este nevoie de prezentarea acestora. În loc de carnetul de muncă, solicitantul va trebui să furnizeze un certificat de angajare, care va include informații despre locul de muncă, funcția deținută și experiența profesională.

De asemenea, modificările vor afecta calendarul examinării cererilor primite pentru emiterea unui credit ipotecar în cadrul programului "Prima casă". În special, se prevede extinderea termenilor de cooperare între instituția bancară și ODIMM, care garantează rambursarea împrumutului, de la 30 la 60 de zile, precum și perioada de executare a contractului de vânzare și de asigurare a bunurilor - de la 5 la 15 zile.

Reamintim că programul guvernamental "Prima Casă" a fost realizat și lansat la începutul acestui an pentru a oferi asistență familiilor tinere care doresc să-și procure propriile locuințe. Conform termenilor programului, guvernul garantează plata a 50% din împrumut, dacă, din orice motiv, beneficiarul își pierde temporar solvabilitatea. După o perioadă scurtă de timp, autoritățile au lansat al doilea program - "Prima Casă 2", unde angajații din sectorul public au fost incluși în categoria beneficiarilor. În conformitate cu programul "Prima Casă 3" familiile cu copii minori vor primi despăgubiri pentru achiziționarea de locuințe de către stat în valoare de la 10 la 100% din valoarea locuințelor achiziționate. În prezent, acestor programe s-au alăturat cinci bănci comerciale din Moldova.

515
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe