Ministrul Finanțelor a venit cu explicații de ce moneda națională se apreciază în raport cu dolarul SUA și care este situația la acest moment


Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova, Octavian Armașu, a explicat aprecierea monedei naționale față de dolarul american. S-a determinat, de asemenea, impactul acestei situații asupra veniturilor bugetului în anul curent.

Potrivit unor experți, aprecierea leului moldovenesc față de dolarul SUA, care a fost înregistrată pe parcursul ultimelor săptămâni, va aduce bugetului național pierderi de miliarde de dolari. Cu toate acestea, ministrul finanțelor nu împărtășește această opinie. Potrivit lui, datorită traducerii accizelor în acest an din moneda unică europeană în lei, veniturile bugetului de stat nu mai sunt supuse unor fluctuații valutare. În plus, se înregistrează o creștere a bugetului național, care deja depășește ușor cifrele prognozate anterior.

Octavian Armasu, de asemenea, a remarcat faptul, că nu vede nici o problemă în diminuarea taxelor și impozitelor guvernamentale, care sunt principalele surse de formare a bugetului. Consolidarea monedei naționale creează doar unele probleme pentru exportatori, dar acestea sunt legate în special de desituația de pe piață – cu cererea și oferta. În plus, ministrul Finanțelor a declarat că situația actuală este fără precedent – câștigurile de schimb valutar în Republica Moldova depășesc în mod semnificativ cererea pentru moneda străină, însă în timp ce exporturile au crescut, consumul a rămas aproape neschimbat.

Astfel, există o ofertă de monedă străină, care este mult mai mare decât cererea pentru ea – acesta este principalul factor al aprecierii leului moldovenesc. Potrivit lui Octavian Armasu, este un fenomen sezonier, care la un moment dat se va stabiliza. De asemenea, există probabilitatea unei tendințe inverse.

În acest moment, Banca Națională a Moldovei urmărește o politică de targhetare a inflației, iar cursul de schimb este complet liber, stabilit de piață.

Potrivit ministrului Finanțelor, unele scăderi a taxelor TVA pentru mărfurile importate în dolari totuși s-au înregistrat, dar acest declin nu este esențial, iar intervalul general al veniturilor bugetare continuă să crească.

Trebuie de remarcat faptul că timp de mai multe luni, moneda națională s-a apreciat față de dolarul SUA și a ajuns la o valoare de peste 18 lei pentru un dolar.

0

108

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org