Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.11.2021
USD
17.72
EUR
19.88
RUB100
0.237
Bitcoin
Etherium

Opinia expertului: De ce aprecierea leului duce la reduceri în bugetul de stat, însă prețurile nu scad?

De la începutul marcării dinamicii pozitive și consolidării monedei naționale veniturile bugetului de stat an au scăzut în mod semnificativ. Cu toate acestea, indicele prețurilor de consum nu se reduce.

După cum a relatat agenției de știri „Infotag“ Dumitru Barbalat, fost director al Departamentului sectorului real al Ministerului Economiei, în calculul și fundamentarea veniturilor bugetului național pentru anul în curs Guvernul a luat în considerare rata medie de schimb al leului în raport cu dolarul american, proiectată anterior la cota de 20,4 lei pentru 1 dolar american.

În același timp, expertul a menționat că în ultimele câteva săptămâni, cursul de schimb al leului este menținut la nivelul de aproximativ 18,3 lei pentru un dolar SUA. În cazul în care Banca Națională nu va întreprinde nici o acțiune pentru a schimba situația, veniturile în bugetul vor fi reduse considerabil – de la proiecțiile anterioare de circa 33,22 miliarde lei la 29,8 miliarde lei. Potrivit calculelor preliminare, ratele economiilor reale în bugetul național pentru luna curentă sunt aproape de două ori mai mici decât la începutul anului 2017.

Astfel, partea cheltuielilor a bugetului Republicii Moldova rămâne aceeași – 37.38 miliarde de lei. În această situație există un risc de creștere reală a deficitului bugetar cu aproape 50% - de la 4,16 miliarde lei până la 7,59 miliarde lei.

Dumitru Barbalat condiționează acceptarea de către Guvernul Republicii Moldova a anumitor modificări ale tuturor tipurilor de bugete și fonduri, nu numai pentru partea veniturilor, dar și pentru partea cheltuielilor. De asemenea se preconizează micșorarea transferurilor către bugetele locale.

Potrivit expertului, această insensibilitate a autorităților de reglementare este prea suspicioasă, iar planurile și proiecțiile sale în ceea ce privește politica de stat pe partea financiară nu se divulgă societății. Cu toate acestea, după cum a menționat Barbalat, guvernul preferă să păstreze tăcerea, și cetățenii obișnuiți sunt considerați doar ca plătitori de taxe și consumatori de bunuri/servicii.

La aprecierea monedei naționale, potrivit experților, prețurile de consum ar trebui să se supună unei schimbări de direcție, mai confortabile pentru cetățenii de rând, dar până în prezent acest lucru nu se observă. Prețurile pentru bunuri și servicii continuă să crească chiar și atunci când importurile devin mai ieftine, sporind astfel venitul comercianților.

În plus, expertul a adus aminte despre experiența anului 2016, când guvernul nu a întreprins nici o măsură pentru a reglementa gama prețurilor minime cu ajutorul unei structuri speciale de stat. Adică, o astfel de structură ar fi capabilă să reglementeze și să dicteze regulile de stabilire a prețurilor. În această situație, riscurile posibile și planurile pe termen scurt ar trebui să avertizeze toate autoritățile competente: Banca Națională, Ministerul Finanțelor, Parlamentul și Guvernul.

502
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe