Opinia experților: Rata de schimb a monedei naționale se va stabiliza în curând din cauza scăderii cererii pentru dolari și de euro


După cum menționează dealerii valutari, în viitorul apropiat în ceea ce ține rata de schimb non-numerar a leului se va stabili un echilibru. Astfel, achiziționarea monedei americane se va face la o rată de 17,6 MDL: $ 1, iar vânzarea acesteia va fi efectuată la o rată de 17,55 MDL: $ 1. În special, experții constată o scădere a cererii pentru dolari și euro din partea cetățenilor și agenților economici, care va constitui principalul motiv pentru stabilizarea "poziției cursului de schimb" al leului moldovenesc.

Așa cum au observat participanții profesioniști de pe piață într-un interviu acordat agenției Infotag, actual băncile îndeplinesc toate ofertele de vânzare și cererile de cumpărare a valutei străine, primite de la clienți. În plus, băncile pot lua moneda, în caz de necesitate, nemijlocit pe piața interbancară.

De asemenea, experții observă o scădere bruscă a cursului monedei naționale, ceea ce înseamnă că în curând ar trebui să ne așteptăm la o agitație între entitățile economice. În medie, potrivit participanților profesioniști de pe piață, pozițiile cursului de schimb al leului vor fi păstrate până la sfârșitul acestui an. În același timp, unii experți cred că consolidarea monedei naționale va continua, deși nu semnificativ. Cu toate acestea, leul moldovenesc nu va reuși să-și recapete pozițiile de altădată.

În opinia dealerilor valutari, principalul motiv al creșterii cursului monedei naționale l-au constituit fluctuațiile raportului de schimb al perechei monetare ”dolar – euro” pe piața valutară internațională. În același timp, consolidarea leului a fost împiedicată de marii exportatori, cum ar fi Moldovagaz și operatorii pieței produselor petrolier, care au intrat pe piață cu cereri de cumpărare a unui volum mare de valută străină. Acest lucru a condus la faptul că, în ultimele zile, autoritatea de reglementare nici nu a avut necesitatea să recurgă la intervențiile valutare.

Menționăm, că joi, 9 noiembrie, rata oficială de schimb a leului față de dolarul american și moneda unică europeană a fost stabilită de către Banca Națională a Moldovei la indicii de 17.5223 lei: 1 $ și 20.3223: 1 euro.

0

143

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org