Opinia dealerilor valutari: la mijlocul verii rata de schimb a monedei naționale se poate consolida la nivelul de aproximativ 17 lei pentru 1 dolar SU


După cum menționează dealerii valutari, situația actuală de pe piața valutară permite în vara anului 2017 consolidarea monedei naționale la nivelul de 17 lei pentru un dolar american. Cu toate acestea, aprecierea leului ar putea afecta negativ situația economică din Republica Moldova, în special sectorul de export, care doar recent a început să se redreseze în urma crizei economice.

Participanții la piața valutară au marcat o tendință constantă de apreciere a monedei naționale. Principalul motiv pentru o astfel de dinamica monetară constă în faptul că Banca Națională a Moldovei nu răspunde cererilor de vânzare a valutei străine, primite de la băncile comerciale.

Astfel, participanții la piața valutară își expun obiecțiile, că rata de schimb al leului față de dolarul SUA va continua să se consolideze și ca va scădea în curând sub nivelul istoric de 18 lei pentru un dolar american. Se crede că, până la mijlocul verii acestui an, această cifră va fi depășită, iar Banca Națională nu va permite leului să se aprecieze cu mai mult de 15%.

Dealerii valutari, de asemenea, au remarcat faptul că o experiență similară a consolidării monedei naționale deja a fost înregistrată. Cu toate acestea, acest lucru a dus la anumite probleme pentru exportatorii moldoveni, care din cauza fluctuațiilor cursului de schimb au fost supuși de la începutul anului 2017 pierderilor de până la 15%. Experții cred că până la sfârșitul acestei luni, moneda națională va depăși pragul de 18 lei per 1 dolar american.

În luna iunie a acestui an, participanții pieței valutare au identificat două versiuni de derulare a evenimentelor – atât de consolidare, cât și de devalorizare. Acest lucru contribuie la furnizarea valutei spre vânzare, precum și pentru cumpărare. Totodată, dacă în a doua jumătate a verii leul va continua să se consolideze, el ar putea ajunge să coste 17,2 - 17,5 lei pentru 1 dolar SUA, cu condiția că Banca Națională a Moldovei nu-și va schimba abordarea sa în ceea ce ține de decontarea schimbului valutar.

Experții au subliniat, de asemenea, că, în pofida implicărilor săptămânale ale autorității de reglementare pe piața valutară, majoritatea cererilor de vânzare a valutei străine din partea băncilor comerciale rămân nesatisfăcute. În acest caz, merge vorba nu de sute de mii, ci de milioane de dolari.

De reținut că, în ziua de luni, 22 mai, cursul oficial al leului față de dolarul american, stabilit de Banca Națională a Moldovei, a constituit 18.4088 lei pentru 1 dolar SUA și 20.4551 lei pentru 1 euro, respectiv. Potrivit serviciului de presă al Băncii Naționale, în viitorul apropiat autoritatea de reglementare nu intenționează să intervină pe piața valutară pentru achiziționarea valutei. Excesul acesteia se datorează creșterii remitențelor din partea lucrătorilor migranți și creșterii volumului exporturilor.

0

136

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org