Fermierii moldoveni nu sunt de acord cu trecerea împrumutului polonez în gestionarea băncilor


În conformitate cu decizia guvernului, creditul comercial polonez în valoare de 100 de milioane de euro va fi trecut în gestionarea băncilor.

Uniunea Republicană «UniAgroProtect» numește astfel de decizie, drept o greșeală conceptuală. Potrivit președintelui Uniunii, Alexandru Slusar, acest proiect de finanțare a fost elaborat încă în anul 2014 cu scopul de a-i proteja pe fermierii moldoveni de comunicarea cu băncile. Fondurile ar trebui să acopere costurile de achiziție a utilajelor agricole moderne. Negociatorilor le-a reușit să stabilească rata dobînzii împrumutului  la 2%. Un astfel de procentaj le este convenabil agricultorilor din mediul rural.

După afirmațiile lui Slusar, în cazul în care gestionarea acestui credit va fi încredințată băncilor, acest lucru ar putea duce la creșterea lui în preț de cel puțin două ori. Din moment ce rata dobînzii a îmrumutului în moneda europeană  va atinge pragul de 4% , fermierii vor putea ușor să primească împrumuturi garantate în orice bancă.

Potrivit angajaților din sectorul agricol, Consiliul format din reprezentanții ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor i-ar putea salva. Anume cu implicația acestui consiliu se vor putea stabili cerințe mai stricte pentru oferirea garanțiilor și elaborarea planurilor de afaceri. Cu toate acestea, agricultorilor le trebuie lăsat dreptul de a-și alege singuri partenerii financiari – fie Consiliul republican al agricultorilor, fie instituțiile bancare. Slusar, de asemenea, a remarcat faptul că initial problemele trebuiau să fie discutate cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale lucrătorilor din sectorul agricol, în viziunea cărora se aflau cererile de primire a banilor din împrumutul acordat de Polonia.

În cursul întrevederii, de asemenea, a fost abordată întrebarea, ce se va întâmpla atunci când rambursarea împrumutului se va face printr-o bancă, care eventual va falimenta? În ce mod se vor întoarce plățile deja efectuate? Neliniștea se bazează pe fapte: chiar dacă erau prezente concluziile auditorilor internaționali la situația satisfăcătoare din "Banca de Economii”, aceasta însă nu a împiedicat falimentul băncii și pierderea veniturilor acestei instituții.

 În același timp, asociațiile de fermieri nu știu cum va reacționa partea poloneză la "decizia neașteptată" a guvernului Republicii Moldova. În acordul, privind creditul comercial în valoare de 100 milioane de euro, figurează doar Banca Poloneză de Dezvoltare și nicidecum băncile din Moldova.

0

182

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org