Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.07.2021
USD
18.06
EUR
21.30
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Fermierii moldoveni nu sunt de acord cu trecerea împrumutului polonez în gestionarea băncilor

În conformitate cu decizia guvernului, creditul comercial polonez în valoare de 100 de milioane de euro va fi trecut în gestionarea băncilor.

Uniunea Republicană «UniAgroProtect» numește astfel de decizie, drept o greșeală conceptuală. Potrivit președintelui Uniunii, Alexandru Slusar, acest proiect de finanțare a fost elaborat încă în anul 2014 cu scopul de a-i proteja pe fermierii moldoveni de comunicarea cu băncile. Fondurile ar trebui să acopere costurile de achiziție a utilajelor agricole moderne. Negociatorilor le-a reușit să stabilească rata dobînzii împrumutului  la 2%. Un astfel de procentaj le este convenabil agricultorilor din mediul rural.

După afirmațiile lui Slusar, în cazul în care gestionarea acestui credit va fi încredințată băncilor, acest lucru ar putea duce la creșterea lui în preț de cel puțin două ori. Din moment ce rata dobînzii a îmrumutului în moneda europeană  va atinge pragul de 4% , fermierii vor putea ușor să primească împrumuturi garantate în orice bancă.

Potrivit angajaților din sectorul agricol, Consiliul format din reprezentanții ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor i-ar putea salva. Anume cu implicația acestui consiliu se vor putea stabili cerințe mai stricte pentru oferirea garanțiilor și elaborarea planurilor de afaceri. Cu toate acestea, agricultorilor le trebuie lăsat dreptul de a-și alege singuri partenerii financiari – fie Consiliul republican al agricultorilor, fie instituțiile bancare. Slusar, de asemenea, a remarcat faptul că initial problemele trebuiau să fie discutate cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale lucrătorilor din sectorul agricol, în viziunea cărora se aflau cererile de primire a banilor din împrumutul acordat de Polonia.

În cursul întrevederii, de asemenea, a fost abordată întrebarea, ce se va întâmpla atunci când rambursarea împrumutului se va face printr-o bancă, care eventual va falimenta? În ce mod se vor întoarce plățile deja efectuate? Neliniștea se bazează pe fapte: chiar dacă erau prezente concluziile auditorilor internaționali la situația satisfăcătoare din "Banca de Economii”, aceasta însă nu a împiedicat falimentul băncii și pierderea veniturilor acestei instituții.

 În același timp, asociațiile de fermieri nu știu cum va reacționa partea poloneză la "decizia neașteptată" a guvernului Republicii Moldova. În acordul, privind creditul comercial în valoare de 100 milioane de euro, figurează doar Banca Poloneză de Dezvoltare și nicidecum băncile din Moldova.

510
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe