Leul moldovenesc cează treptat pozițiile de curs. Care sunt previziunile pentru acest an?


Expertul economic la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță notează că în ultimii doi ani moneda națională s-a consolidat față de dolarul american și de euro cu 18,1%. Astfel, în raport cu dolarul, leul moldovenesc s-a consolidat cu 19,6%: de la 19,86 lei pentru 1USD la 16,61 lei pentru 1USD; și în raport cu moneda europeană - cu 17,3%: de la 22,47 lei pentru 1 EUR la 19,16 lei pentru 1 EUR.

În special, expertul subliniază faptul că, începând din august 2018, a existat o predare graduală a pozițiilor leului moldovenesc în raport cu perechea principală de valute. Potrivit calculelor lui Veaceslav Ioniță, în ultimele cinci luni ale anului trecut, cursul de schimb al monedei naționale a scăzut cu 3,7% față de dolarul american: de la 16,62 lei pentru 1 USD la 17,23 lei pentru 1 USD și cu 2,4% pentru față de euro: de la 19,16 lei pentru 1 EUR la 19,61 lei pentru 1 EUR.

Printre principalii factori ai recesiunii cursului leului expertul a numit creșterea cererii pentru valută de la agenții economici cu stabilitatea continuă a ofertei pe piață. Oferta de valută de la persoanele fizice a rămas la un nivel constant de 2 miliarde dolari în ultimii ani, în timp ce se observă o creștere a cerer - în ultimul an, această cifră a crescut de la 1,7 miliarde dolari la 2 miliarde de dolari. În același timp, în ultimele luni, cererea de valută depășește în mod semnificativ oferta sa, ceea ce a determinat necesitatea ca autoritatea de reglementare de mai multe ori să intervină pe piața valutară.

De asemenea, creșterea cererii de valută de la agenții economici, potrivit lui Veaceslav Ioniță, a fost afectată de creșterea importurilor ca urmare a creșterii cererii consumatorilor pentru anumite tipuri de bunuri și servicii. Același factor a determinat și creșterea volumului creditelor de consum.

Pentru lunile următoare expertul prognozează o stabilitate relativă a cursului leului față de principalele valute, cu o ușoară scădere în perioada de după alegerile parlamentare. În același timp, Banca Națională dispune de toate instrumentele necesare pentru a interveni pe piața valutară, cu scopul de a preveni salturile cursului de schimb.

0

74

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org