CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10262$
Etherium
216.12$

Antreprenorilor moldoveni le vor fi disponibile avantaje suplimentare

În această săptămână, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, a organizat o întâlnire, în cadrul căreia s-au rezumat rezultatele Programului de Management al Veniturilor și Controlul Fiscal. Astfel, conform datelor prezentate, se observă o tendință pozitivă în toate domeniile, dar cele mai semnificative au fost cele precum veniturile vamale, sprijinul pentru comerțul internațional și asigurarea traficului transfrontalier.

Conform rezultatelor primelor trei luni ale anului 2019, Serviciul Vamal a transferat peste 4,59 miliarde de lei către bugetul de stat. Aceasta este cu 208,7 milioane lei mai mare decât valoarea înregistrată cu un an mai devreme. Se remarcă faptul că ponderea cea mai mare în structura veniturilor statului se datorează plăților TVA - 70,7%, urmată de plata accizelor - 21%, și taxelor vamale - 5,2%. În același timp, aceste departamente indică o creștere a volumelor de export - doar în primul trimestru al acestui an valorile sale au crescut cu 516,8 milioane lei - la 10,5 miliarde lei.

În discursul său, Vitalie Vrabie a cerut autorităților să promoveze în continuare statutul de "exportator autorizat", ceea ce implică eliberarea proprietarilor săi de obligația de a primi un certificat de origine EUR-1, costul căuia este de 6 euro. În plus, Serviciul Vamal promovează și anumite simplificări, conform cărora exportatorii sezonieri au dreptul să utilizeze statutul de exportator autorizat.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrați 117 operatori economici autorizați și 27 exportatori autorizați. Transportatorii de marfă pot beneficia, de asemenea, de procedurile simplificate de vămuire: prin utilizarea aplicației TIR-EPD, aceștia pot procesa declarațiile de pre-tranzit în format electronic, reducând astfel în mod semnificativ timpul de așteptare la punctele de control vamal.

Reamintim că aplicația desemnată a fost dezvoltată și furnizată de AITA, iar implementarea acesteia este susținută de Programul de reformă structurală USAID în Republica Moldova. Astfel, după cum subliniază șeful departamentului, această instituție de stat vizează extinderea în continuare a metodelor de testare a laboratorului vamal. Aceasta, la rândul său, va permite, în viitor, stabilirea pozițiilor tarifare pentru diferite categorii de bunuri.

86
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe