Moldova va continua să recurgă la ajutorul companiei Kroll, însă nu va fi emis niciun raport nou privind situația din sistemul bancar


Compania Kroll și-a exprimat disponibilitatea de a continua cooperarea cu Republica Moldova, însă nu va prezenta niciun raport nou privind situația din sistemul bancar al țării. Declarația corespunzătoare a fost făcută de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Guvernatorul a remarcat că ancheta furtului miliardului din sistemul bancar al țării, realizată de consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson, a fost finalizat la sfârșitul anului 2017, iar rezumatul acesteia este publicat pe site-ul oficial al Băncii Naționale în limbile română și engleză. Raportul final a fost înmânat oficial autorității de reglementare în luna martie a acestui an, iar apoi la Procuraturii Anticorupție. Astfel, potrivit lui Sergiu Cioclea, un alt raport al companiei internaționale nu va urma.

În același timp, consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson și-a exprimat disponibilitatea de a coopera în continuare cu autoritățile Republicii Moldova cu scopul de urmărire a fondurilor furate la nivel internațional. În acest scop, compania intenționează să inițieze proceduri civile pe baza cererilor primite de la Agenția de rambursare a bunurilor obținute prin mijloace penale (ARBI). Anterior, Banca Națională a inițiat mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanții Kroll, Biroul Anti-Corupție, ARBI și CNA al cărui scop a fost de a determina necesitatea și domeniul implicării consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson în investigarea în continuare a furtului secolului.

Guvernatorul Băncii Naționale a declarat că autoritatea de reglementare a stabilit relațiile de cooperare între compania Kroll și Steptoe & Johnson cu autoritățile de supraveghere bancare din alte țări, prin care ar fi fost retrase fondurile din Moldova, în special statele baltice Estonia și Letonia. În plus, după asigurările lui Sergiu Cioclea, toate informațiile necesare pentru anchetă, care erau la dispoziția Băncii Naționale, au fost transferate la Procuratură și companiei Kroll. Din cauza lipsei competențelor de investigare, Banca Națională a Moldovei nu are dreptul să înlocuiască organele executive în cazul furtului miliardului.

0

106

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org