Moldova și Turcia intenționează să pună în aplicare mai multe proiecte de investiții


În cadrul unei întâlniri oficiale la Istanbul, ministrul Economiei Nihat Zeybekchi din Turcia a declarat că partea turcă este interesată în consolidarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova, precum și de a folosi toate oportunitățile disponibile pentru implementarea unor noi proiecte de investiții. Ministrul Economiei și Infrastructurii din Moldova, Kirill Gaburich, a participat la întâlnirea organizată cu prilejul Forumului Economic Moldova-Turcia.

După cum s-a menționat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, reprezentanții ambelor țări au făcut o evaluare pozitivă a dinamicii relațiilor comerciale și economice dintre Moldova și Turcia. În plus, a fost împărtășită opinia că este foarte important să se organizeze forumuri economice comune pentru a crea condiții optime pentru intensificarea cooperării dintre cele două țări.

La rândul său, Kirill Gaburici a menționat progresele realizate de ambele părți în implementarea Acordului de liber schimb dintre Moldova și Turcia, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016. Documentul prevede condițiile pentru comerțul reciproc, dezvoltarea relațiilor economice bilaterale și atragerea investițiilor, precum și extinderea schimburilor comerciale. În plus, ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat importanța atragerii investițiilor străine în Republica Moldova, în special – în industria alimentară și agricultură, sectorul energetic și dezvoltarea surselor alternative de energie.

De asemenea, Kirill Gaburici a remarcat că astăzi una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova este asigurarea unei protecții a investițiilor de calitate și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru potențialii investitori. În acest context, companiile turcești din țara noastră au creat companii de succes în domeniul telefoniei mobile, al industriei alimentare, al sănătății publice și al industriei hoteliere.

Potrivit datelor oficiale, cifra de afaceri dintre Turcia si Republica Moldova in anul 2017 a depasit 408,4 milioane dolari, fiind in crestere cu 22,47% față de anul 2016. În același timp, după volumul comerțului, Turcia se află pe locul 7 în clasamentul partenerilor comerciali ai Moldovei – ponderea acesteia în structura comerțului total al Republicii Moldova este de 5,63%.

0

134

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org