Moldova s-a ridicat cu 8 poziții în clasamentul "Libertății Economice". Ce a contribuit la obținerea unui astfel de succes?


În evaluarea nivelului libertății economice, Fundația Americană Heritage și revista The Wall Street Journal au alcătuit un clasament în care Republica Moldova este poziționată pe locul 97 din 180 de țări. În comparație cu rezultatele evaluării anterioare, țara noastră a reușit să-și sporească succesele după anumiți indicatori cu 8 poziții.

Conform rezultatelor ratingului actual, Republica Moldova a înregistrat 59,1 puncte din 100 de posibile, apropiindu-se astfel tot mai mult nivelul țărilor a căror economii sunt recunoscute ca fiind relativ libere. În ultimii doi ani, Moldova a crescut cu 20 de poziții, îmbunătățindu-și rezultatele pe scena mondială cu două puncte.

Astfel, țara noastră a înregistrat un succes pe șapte indicatori din 12. Succesul a fost înregistrat în domenii precum drepturile de proprietate, eficiența juridică, plata impozitelor și libertatea afacerilor. Cel mai mare număr de puncte Republicii Moldova a fost atribuit în ceea ce privește solvabilitatea fiscală - 92,0 puncte, și plata impozitelor - 85,4 puncte. În aceste categorii, țara noastră este recunoscută ca lider în clasament.

Potrivit experților internaționali, economia moldovenească a crescut cu 0,7% față de anul trecut, ca urmare a îmbunătățirii eficienței legislative, precum și a costurilor guvernamentale și fiscale bine măsurate. Primele poziții în ratingul libertății economice sunt deținute ca și în perioada precedentă de Hong Kong și Noua Zeelandă.

0

86

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org