Moldova va primi de la Uniunea Europeană 2 milioane de euro. Cu aceste fonduri autoritățile intenționează să dezvolte sistemul proprietății intelectua


Moldova intenționează să dea startul procesului de dezvoltare a sistemului proprietății intelectuale. În acest scop Uniunea Europeană îi va oferi țării noastre 2 milioane de euro.

 Miercuri, pe data de 22 martie 2017, a avut loc o conferință de presă, organizată cu prilejul inițierii proiectului „Sprijin pentru punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală“. La eveniment a participat directorul AGEPI (Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală) - Octavian Apostol. El a subliniat faptul, că obiectivul principal al noului proiect este îmbunătățirea eficienței cadrului legislative, necesar pentru a sprijini dezvoltarea proprietății intelectuale. În plus, după părerea lui Octavian Apostol, innstituțiile responsabile ar trebui să fie consolidate cât mai mult posibil, iar între ele ar trebui să fie stabilit un proces continuu de schimb de date. Ca urmare, aceasta va contribui la crearea unui mediu favorabil pentru desemnările ulterioare a drepturilor persoanelor, care posedă proprietate intelectuală.

De asemenea, la conferința de presă a participat consilierul delegației UE în Republica Moldova pentru afacerile politice Mindaugas Kacherauskis. Potrivit lui, proiectul „Sprijin pentru punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală“ este primul proiect în acest domeniu, care a fost difuzat din momentul semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. După cum a subliniat Mindaugas Kacherauskis, anume în aceasta este exprimată unicitatea și particularitatea proiectului.

La rândul său, Valentin Guznak, care este secretar adjunct al Guvernului Republicii Moldova, a spus că noul proiect este deosebit de important pentru țara noastră, astfel încât autoritățile moldovene vor întreprinde toate eforturile necesare pentru a crea un sistem eficient al proprietății intelectuale.

Trebuie de remarcat faptul, că de punerea în aplicare a proiectelor de asistență tehnică se va ocupa consorțiul, din care fac parte experți din Italia (Archidata, European Profiles) și Belgia (Business and Strategies Europe). Toți membrii consorțiului oferă servicii de consultanță în domeniul administrației publice. Finalizarea Proiectului este programată pentru luna noiembrie 2018.

0

95

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org