Moldova va primi de la Uniunea Europeană ajutor macroeconomic în valoare de 100 de milioane de euro


Moldova va beneficia de asistență macroeconomică din partea UE, cu valoarea totală de 100 de milioane de euro. Cererea a fost aprobată pe 13 ianuarie 2017 de către Comisia Europeană. Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor guvernamentale pe termen scurt. Astfel, prin ajutorul macroeconomic  Uniunea Europeană sprijină financiar țările vecine în situații de criză.

Ca parte a acestui program de finanțare 60 milioane de euro vor fi alocate sub forma unui credit pe termen mediu, în condiții favorabile, iar încheierea acordului va avea loc pe piața europeană de capital. 40 de milioane de euro Moldova le va primi sub forma unui grant – fondurile vor fi alocate din bugetul Uniunii Europene.

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, asistența financiară macroeconomică va permite Republicii Moldova să-și stabilizeze economia prin finanțarea cheltuielilor urgente. Cu toate acestea, țara noastră trebuie să îndeplinească o serie de condiții necesare pentru îmbunătățirea gestiunii financiare și susținerea reformelor.

În același timp, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, a declarat că Uniunea Europeană va continua să încurajeze eforturile Moldovei, îndreptate spe stabilizarea macroeconomică, îmbunătățirea modului de guvernare și asigurarea unei creșteri economice favorabile.

Până în prezent, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în Republica Moldova se indică un set relevant de probleme, cele mai strigente fiind corupția și lipsa unui management eficient. Ca urmare, balanța fiscală a țării a slăbit, dezechilibrând totodată și balanța de plăți, a încetinit creșterea economică. Un alt factor negativ îl constituie frauda bancară, care a influiențat economia Moldovei în 2014.

De asemenea, dificultăți economice au fost marcate și în relațiile cu unii parteneri comerciali regionali. Dupa ce a avut loc semnarea Acordului de asociere cu UE și crearea unei Zone de liber schimb efectele negative s-au atenuat, au fost înregistrate primele semen de îmbunătățire și stabilizare a relațiilor economice și comerciale cu Uniunea Europeană.

Decizia Comisiei Europene pentru Republica Moldova referitor la ajutorul macroeconomic a fost aprobată pe 13 ianuarie a acestui an. În continuare, aceasta trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European și Consiliul Europei. Astfel, pentru perioada anilor 2017-2018 este planificată plata în trei tranșe.

Asistența macroeconomică a Uniunii Europene este oferită Republicii Moldova ca o continuare a finanțării din partea Fondului Monetar Internațional. Ultima dată țara noastră a beneficiat de asistență macrofinanciară sub forma unui grant în valoare de 90 de milioane de euro în perioada anilor 2010-2012.

0

131

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org