Moldova va primi de la FMI 21 milioane de dolari. Fondurile sunt destinate pentru punerea în aplicare a reformelor structurale


Moldova va primi de la Fondul Monetar Internațional circa 21 milioane de dolari. Banii vor fi cheltuiți pentru punerea în aplicare a reformelor structurale, asigurarea stabilității financiare și relansarea economiei naționale. Cu astfel de afirmații a venit șeful misiunii FMI în Moldova Ben Kelmanson după insumarea vizitei sale în țara noastră. De asemenea, expertul străin a remarcat progresul autorităților moldovene pentru reformarea sistemului bancar și importanța implementării unui număr de acorduri preliminare.

Potrivit declarațiilor șefului misiunii FMI, grație eforturilor aplicate de guvern, stabilitatea financiară a țării s-a angajat pe calea de recuperare. De asemenea, a crescut ritmul creșterii economice – conform prognozelor preliminare pentru 2017, această cifră va fi de 4,5%. Și pentru a asigura în continuare dezvoltarea durabilă a economiei naționale, potrivit reprezentantului Fondului Monetar Internațional, autoritățile moldovene ar trebui să continue să lucreze la restaurarea sistemului bancar, îmbunătățirea calității managementului băncilor comerciale, îmbunătățirea legislației și a reglementărilor de supraveghere.

În plus, Ben Kelmanson a determinat principalele obiectivele pe care ar trebui să le ajungă Banca Națională a Moldovei. Printre acestea se enumără promovarea politicii monetare pe baza menținerii stabilității prețurilor, a ratei de schimb flotante și a inflației. Totodată, Banca Națională ar trebui să fie gata, în cazul unei creșteri mai rapide a inflației, să ia măsuri pentru a constrânge politicile monetare și de credit.

În același timp, reprezentanții organizației financiare internaționale au obligat autoritățile moldovenești să depună toate eforturile pentru creșterea veniturilor și îmbunătățirea rentabilității în procesul de reformare a administrației publice. Fondurile oferite de Fondul Monetar Internațional vor fi destinate spre finanțarea cheltuielilor ordinare și investițiilor de capital.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a menționat importanța Acordului cu FMI, datorită căruia țara noastră este în măsură să obțină fonduri suplimentare din partea partenerilor internaționali de dezvoltare. Banii vor fi folosiți pentru consolidarea economiei naționale, asigurarea stabilității financiare și promovarea reformelor inițiate anterior. Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, rolul disciplinar al Acordului cu FMI – inspecțiile  stricte din partea reprezentanților organizațiilor financiare internaționale preven orice posibilă utilizare abuzivă a fondurilor.

Astfel, reprezentanții misiunii FMI și autoritățile moldovene au rezumat în examinarea și evaluarea rezultatelor reformelor economice. În luna aprilie a acestui an, conducerea Fondului Monetar Internațional ar trebui să revizuiască și să aprobe constatările misiunii referitor la țara noastră. Până atunci Moldova ar trebui să efectueze anumite acțiuni preliminare. În cazul în care punerea în aplicare a programului va primi o evaluare de succes, Moldova va primi acces la 21,2 milioane de dolari.

0

94

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org