Moldova va primi de la partenerii cehi 200 mii de euro. Banii vor fi cheltuiți pentru îmbunătățirea calității construcțiilor


Una din direcțiile prioritare de reformare a Republicii Moldova este îmbunătățirea calității în toate sectoarele economiei. Aceleiași tendințe se supune și industria construcțiilor din țară, care înregistrează un ritm constant de dezvoltare conform standardelor europene a calității. În acest context, Guvernul Republicii Moldova va primi 200 de mii de euro din partea Republicii Cehe. Fondurile sunt destinate pentru punerea în aplicare a codurilor europene și îmbunătățirea calității construcțiilor. Pe 25 ianuarie 2017 a fost lansat un nou proiect, potrivit căruia țara noastră va primi sprijininul necesar în procesul de implementare a standardelor europene. Proiectul va fi desfășurat timp de doi ani.

În calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca a menționat că, introducerea eurocodurilor și a reglementărilor tehnice europene în Republica Moldova va deveni o atribuție distinctă pentru transformarea calitativă a sistemului național de reglementări în domeniul construcțiilor. Modificarile vor afecta nu numai baza instituțională, ci și baza legislativă. De asemenea, este planificată schimbarea conceptului și principiilor de standardizare și reglementare în domeniul construcțiilor.

Pentru companiile de construcții din Moldova inovațiile au avantajele sale. În primul rând, se va îmbunătăți calitatea lucrărilor de construcții, pe de altă parte – va fi asigurat un nivel mai ridicat de siguranță a lucrătorilor în timpul executării proceselor de construcție, și în al treilea rând, companiile din Moldova vor avea posibilitatea de a participa la licitațiile internaționale în domeniul construcțiilor. În plus, potrivit lui Vasile Bâtca, adoptarea standardelor europene în Moldova va deschise investitorilor străini accesul pe piața moldovenească, iar companiile autohtone vor fi în măsură să cucerească piața europeană.

Până în prezent, țările Uniunii Europene utilizează 58 de eurocoduri  în diverse domenii. În țara noastră, acestea au fost adoptate ca standarde naționale în perioada anilor 2010-2012. Autorităților din Moldova le rămâne doar dezvoltarea unor aplicații, care să reflecte condițiile specifice țării noastre.

0

120

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org