Cea de-a doua Politică operațională de dezvoltare (POD-2) pentru Moldova a fost aprobată de către Consiliul de administrație al Băncii Mondiale. Suma totală, care va fi alocată țării noastre, este de 45 milioane de dolari. În cadrul noului program organizația financiară de nivel mondial va oferi sprijin financiar Guvernului Republicii Moldova cu scopul creșterii transparenței procesului de reglementare a afacerilor. Prima Politică operațională de dezvoltare (POD-1) a fost adoptată în 2014.
POD-2 este o parte a Strategiei de Parteneriat a Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017, și este destinată sprijinului programului de dezvoltare strategică a Guvernului Republicii Moldova până în anul 2020.
Aprobarea celei de-a doua Politici Operaționale a fost posibilă datorită acțiunilor întreprinse de către Banca Națională a Moldovei și Guvern în scopul prevenirii fraudelor în sectorul bancar. Astfel, Banca Mondială a salutat decizia guvernului de a revoca licențele băncilor comerciale «Banca de Economii SA», «Banca Sociala» si «Unibank», precum și efectuarea unor audituri de diagnostic în cele mai mari bănci din țară. Înainte de a lua o astfel de decizie, Banca Mondială a conlucrat cu alte instituții financiare, precum Fondul Monetar Internațional. Rezultatul acestei cooperări a fost înăsprirea supravegherii și întărirea reglementărilor bancare în sectorul financiar al Republicii Moldova.
După cum a afirmat directorul Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, aprobarea noii Politici organizaționale de dezvoltare este un semn de recunoaștere a realizărilor recente ale guvernului Republicii Moldova în sectorul bancar și abordarea problemelor stabilizării macroeconomice a țării. În același timp, oferirea sprijinului bugetar din partea Băncii Mondiale are ca scop eliminarea intereselor private în cadrul structurilor economice de stat. Potrivit lui Kremer, anume de aceaasta are nevoie Moldova la etapa actuală, deoarece aceste măsuri vor facilita crearea mai multor locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni.
Astfel, acțiunea celei de a doua Politici operaționale se va concentra pe dezvoltarea și susținerea reformelor pentru îmbunătățirea stabilității sectorului financiar, precum și asigurarea transparenței în gestionarea investițiilor publice.
Din anul 1992, de când Moldova a aderat la Banca Mondială, de către această organizație financiară internațională au fost finanțate mai mult de 60 de proiecte în țara noastră, iar suma totală a acestora a depășit un miliard de dolari. Actualmente, portofoliul Băncii Mondiale include nouă proiecte active cu o valoare totală de 353,3 milioane de dolari.