Moldova va primi asistența macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro: decizia respectivă a fost aprobată în Parlamentul European


Marți, pe 4 iulie, Parlamentul European a adoptat o decizie potrivit căreia Republicii Moldova îi va fi acordată asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro. Din această sumă, 60 de milioane de euro urmează să fie transferate sub forma unui împrumut, în timp ce restul de 40 de milioane de euro – sub formă de granturi și subvenții. Pentru decizia respectivă au votat 575 de deputați ai Parlamentului European, 76 – au votat împotrivă și 46 s-au abținut.

În timpul discutării proiectului de finanțare în Parlamentul European au subliniat că Moldova trebuie să continue reformele și să respecte cu strictețe recomandările Comisiei de la Veneția pe tema schimbării sistemului electoral din țară.

Să ne amintim că discuțiile privind alocarea Republicii Moldova asistenței macro-financiare în valoare de 100 de milioane de euro au fost efectuate de la începutul acestui an. În ianuarie, a fost primită aprobarea Comisiei Europene, în aprilie decizia fost aprobată la nivelul de ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene, după ce aprobată și de comisiile Parlamentului European. Anterior, s-a presupus că decizia finală privind finanțarea va fi anunțată pe 18 mai de către Parlamentul European, însă a fost amânată pentru încă o lună. Motivul principal a fost scepticitate din partea celor mai importante instituții europene referitor la inițiativa lansată de Partidul Democrat din Moldova, cu privire la modificările sistemului electoral actual.

Astfel, deputații europeni au decis, în primul rând, să aștepte și să examineze avizul Comisiei de la Veneția cu privire la inițiativa de schimbare a sistemului electoral din țara noastră. În acest timp proiectul macrofinanțării a fost discutat concomitent de către Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Conform planului aprobat pentru asistența financiară, prima tranșă ar trebui să fie transferată deja până la sfârșitul acestui an. Total sunt așteptate trei tranșe, fiecare dintre acestea vor fi făcute pe baza a 10 dispoziții referitoare la procesele de reformare din țară. Proiectul de macrofinanțare este planificat pentru anii 2017-2018.

0

156

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org