Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Moldova continuă să asume împrumutul de 60 de milioane de dolari, oferit de Japonia

Moldova va continua să primească sprijin financiar din Japonia în modernizarea industriei, agriculturii, educației și sănătății. Aceeași tendință se percepe și pe calea integrării europene a țării noastre. Aceste asigurări au parvenit din partea unor persoane oficiale din Japonia și au fost făcute publice de către ambasadorul Republicii Moldova în Țara Soarelui Răsare, Vasile Bumacov.

Potrivit lui Bumacov, în present de către Republica Moldova se valorifică creditul de 60 de milioane de dolari, oferit de Japonia cu scopul îmbunătățirii sistemului medical și creării unor condiții favorabile pentru prestarea serviciilor medicale. De asemenea, se implementează proiectele, care presupun acordarea sprijinului financiar întreprinderilor mici și mijlocii, precum și instituțiilor de învățământ. O atenție specială este acordată proiectelor de utilizare a surselor regenerabile de energie.

În același timp, în luna iunie a anului curent, de către Agenția Japoneză de cooperare internațională în Moldova a fost regizată o misiune special, scopul său principal fiind definirea sferelor cele mai potrivite pentru cooperarea bilaterală. Prin urmare, programele de finanțare vor fi disponibile pentru punerea în aplicare a proiectelor în domeniul afacerilor mici și mijlocii, medicinii și agriculturii. În opinia experților japonezi, anume aceste domenii de activitate exprimă cel mai mare potențial în dezvoltare și au capacitatea de utilizare a mijloacelor cu eficiență maximă.

Diplomatul moldovean a subliniat, de asemenea, că Japonia deja a examinat condițiile de creditare preferențială, care vor fi disponibile pentru Chișinău în ceea ce ține de dezvoltare și reconstrucția stației de epurare. Cu toate acestea, după cum a menționat Bumacov, până când nici una din instituțiile autohtone nu și-a expus interesul în acest domeniu, în timp ce în Nistru până în prezent sunt resetate cantități extreme de apeuzate și murdărie.

În opinia diplomatului, companiile japoneze, care deja își dezvoltă activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, în acest context constituie un barometru al climatului investițional. În acest caz, următoarea etapă în punerea în aplicare a proiectelor de investiții va fi dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, cu participarea întreprinderilor din Japonia. Specialiștilor japonezi li se va oferi posibilitatea de a evalua capacitatea de producție pe marginea obiectului de valorificare a investițiilor, în timp ce în țara noastră se va începe stimularea afacerilor profitabile.

 În plus, Vasile Bumacov susține că dezvoltarea relațiilor de afacere în mediul industrial, în special în domeniul de proiectare și producere a tehnologiilor moderne și a echipamentelor, va constitui pentru Republica Moldova un mare succes. De asemenea, o atenție sporită ar trebui acordată creșterii potențialului competitiv în zona de sortare și ambalare a produselor producătorilor moldoveni – o astfel mișcare de marketing va permite țării noastre să-și extindă stăpânirea asupra unor noi piețe de desfacere, inclusiv și pe teritoriul Țării Soarelui Răsare. Actuala guvernare trebuie doar să asigure crearea unui mediu de afaceri favorabil petnru a favoriza încrederea și loialitatea partenerilor săi.

513
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe