Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.09.2021
USD
17.67
EUR
20.74
RUB100
0.241
Bitcoin
Etherium

Moldova va primi a doua tranșă din partea BERD pentru reabilitarea întreprinderii "Calea Ferată a Moldovei"

Pe platforma „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”, prim-ministrul Pavel Filip, care se află într-o vizită oficială în Georgia, și vice-președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Alain Pilloux, a avut o întrevedere de lucru, în cadrul căreia au discutat despre continauarea parteneriatului Republicii Moldova și BERD, precum și modalitățile de consolidare a acestuia.

În special, Pavel Filip și-a exprimat recunoștința față de colegii europeni pentru sprijinul continuu al orgnizației financiare internaționale în realizarea diferitelor programe și modernizarea Republicii Moldova. Prim-ministrul a remarcat, de asemenea, că până în prezent Guvernul Republicii Moldova efectuează o amplă reformare a tuturor domeniilor economice și legislației naționale. Totodată, se acordă o atenție deosebită sporirii eficienței gestionării asistenței financiare externe de către autoritățile moldovenești. După părerea Paul Filip, la realizarea timpurie a acestui obiectiv va contribui noua Strategie a BERD pentru Moldova, concepute pentru anii 2017-2022. Documentul va fi semnat în zilele următoare.

Totodată, premierul moldovean a subliniat necesitatea restabilirii sistemului bancar pentru asigurarea implementării rapide a noului program. Așadar, Pavel Filip a salutat participarea BERD în reabilitarea sectorului dat, și anume implicarea mai multor bănci din Moldova în diverse proiecte propuse de instituțiile financiare internaționale.

În dialogul său Prim-ministrul a mulțumit colegului european pentru sprijinul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în domenii cum ar fi securitatea energetică, reabilitarea și extinderea infrastructurii de transport în Moldova. Astfel, în viitorul apropiat se planifică conectarea sistemelor naționale de transport la rețeaua de transport transeuropeană.

La rândul său, vice-președintele BERD l-a asigurat pe Pavel Filip, că instituția financiară pe care o reprezintă va continua să sprijine țara noastră în implementarea proiectelor de investiții. În plus, Alain Pilloux a confirmat disponibilitatea BERD de a acorda Moldovei până la sfârșitul acestui an cea de-a doua tranșă a împrumutului destinat pentru reabilitarea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei“. Împrumutul va fi acordat în comun cu Banca Europeană de Investiții și va constitui 55 de milioane de euro.

Reamintim, că de la începutul activității sale în Republica Moldova Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare a finanțat 117 de proiecte în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro. Portofoliul actual al BERD în țara noastră include proiecte în valoare de 485 de milioane de euro. În același timp, 70% din suma specificată sunt destinate pentru realizarea proiectelor de infrastructură.

503
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe