Astăzi, a avut loc o conferință de presă cu privire la rezultatele primei etape de primire a cererilor de subvenționare în domeniul agriculturii, în cadrul căreia 27 de tineri antreprenori și femei care au inițiat o afacere în sectorul agricol au obținut certificate pentru primirea subvențiilor de la stat.
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, numărul total de cereri depuse în prima etapă a constituit 38 de pachete de documente. Iar suma totală a finanțărilor solicitate a depășit 20 de milioane de lei. Au fost aprobate 27 de proiecte care au îndeplinit criteriile stabilite.
În special, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, a subliniat că aproximativ 60% din proiectele aprobate pentru finanțare aparțin segmentului de plantare a plantelor perene și multianuale. Partea rămasă a cererilor aprobate presupune obținerea finanțării pentru dezvoltarea producției de legume și fructe, modernizarea sectorului zootehnic și post-recoltare.
La rândul său, reprezentantul AIPA, Vadim Curmei, a remarcat că suma totală a investițiilor în cadrul proiectelor propuse va fi de circa 32 milioane de lei. De asemenea, se intenționează crearea a peste 100 de noi locuri de muncă. Fondurile care sunt aferente pentru subvenții vor fi transferate în conturile beneficiarilor numai după aceștia vor prezenta dovezi de cofinanțare a proiectelor și vor semna contracte relevante.
În acest an, statul a alocat circa 45 de milioane de lei pentru subvenționarea tinerilor antreprenori și femeilor în afacerile lor în domeniul agricol. Pentru a deveni beneficiar al finanțării, antreprenorii trebuie să-și dezvolte propriul plan de afaceri pentru implementarea lor în zonele rurale, iar costul total al fiecărui proiect nu trebuie să depășească 1 milion de lei. 65% din costul fiecărui proiect aprobat va fi acoperit de stat, restul de 35% - de către autorii acestora.