CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
14.06.2021
USD
17.69
EUR
21.50
RUB100
0.247
Bitcoin
Etherium

Moratoriul impus de către Guvernul Republicii Moldova asupra controalelor de stat va fi extins încă pe trei luni

Pe 29 iunie la reuniunea guvernului a fost aprobat un proiect de decizie pentru extinderea moratoriului privind controlul de stat, stabilit prin Legea nr. 18 din 4 martie 2016, pentru încă trei luni - de la 1 iulie până la 30 septembrie in 2016.

Conform spuselor viceprim-ministrului Octavian Calmîc, documentul prezentat de Ministerul Economiei a fost realizat cu scopul extinderii moratoriului privind controlul statului asupra persoanelor fizice și juridice, care desfășoară activitatea de întreprinzător, pentru încă trei luni. De asemenea, proiectul de decizie ține să contribuie și în continuare la dezvoltarea afacerilor naționale în condiții favorabile. Pe parcursul acestei perioade, Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să-și exprime opinia despre inițiativa prezentată de Guvern privind standardizarea procedurilor de control și reducerea numărului organelor, care exercită acest control.

Octavian Calmîc a mai menționat că în perioada moratoriului examinarea și luarea deciziilor privind controlul de stat va fi efectuată de Ministerul Economiei. Vice-primierul, de asemenea, a remarcat faptul că în primele trei luni ale moratoriului - de la 1 aprilie până la 29 iunie 2016 - Ministerul Economiei a înregistrat 62 de petiții referitor la punerea în aplicare a controlului de stat. După investigațiile făcute au fost luate 42 de decizii de refuz a petițiilor și 10 de aprobare a măsurilor, pe care urmează să le efectueze organele controlului de stat. În 10 cazuri reclamanților le-au fost trimise comunicate despre lipsa competențelor necesare din partea organelor relevante cu funcție de supraveghere.

Majoritatea plângerilor înregistrate au parvenit de la agențiile guvernamentale, cum ar fi Inspectoratul Fiscal de Stat, Inspectoratul Ecologic, Inspectoratul de Stat pentru controlul băuturilor alcoolice și Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Compania Națională de Asigurări în Medicină, precum și Inspectoratul de Stat pentru Afacerile în Energetică, autoritatea administrativă "Agenția Națională de autovehicule" și Inspectoratul de Stat pentru Construcții.

În afară de aceasta, viceprim-ministrul a menționat că în perioada de impunere a moratoriului nu au fost înregistrate careva eșecuri în ceea ce ține funcționarea sistemului economic al țării. Potrivit lui Calmîc, pentru punerea în aplicare a acestui proiect nu vor fi necesare fonduri suplimentare din partea bugetului de stat. Prin urmare, Ministerul Economiei propune ca controlul asupra agenților economici să fie efectuat prin diverse metode și instrumente, astfel încît să nu perturbeze nici activitățile lor economice și nici funcționărea întreprinderilor.

Aceasta este ultima extindere legitimă a moratoriului. Spre sfârșitul perioadei menționate autoritățile guvernamentale de reglementare ar trebui să acționeze deja în baza unor noi principii, care vor fi fundamentale pentru toate agențiile guvernamentale cu funcție de control asupra agenților economici.

 

570
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe