Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.09.2021
USD
17.65
EUR
20.76
RUB100
0.243
Bitcoin
Etherium

FMI a transferat Moldovei o nouă tranșă de credit în valoare totală de 21,5 milioane de dolari

Pe 1 mai, Consiliul Executiv al FMI a aprobat decizia privind transferul Republicii Moldova a următoarei tranșe de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere, ceea ce echivaleaza cu 21,5 milioane de dolari SUA. Tranșa se referă la împrumutul de 179 milioane de dolari, oferite țării noastre de această instituție financiară de rang internațional. 

Consiliul Executiv al Directorilor Fondului Monetar Internațional a prezentat un raport cu o evaluare a experților, vizând programele financiare, la care participă Republica Moldova. În raport au fost subliniate realizările țării noastre pe calea îmbunătățirii gestionării economice din partea persoanelor responsabile. Potrivit experților internaționali, succesele autorităților în soluționarea aspectelor problematice ale sectorului financiar devin vizibile. Iar promovarea în mod activ a reformelor a fost un factor major în creșterea stabilității financiare a țării și revenirea dinamicii pozitive în creșterea economică.

Conform estimărilor preliminare, în 2017, economia Moldovei va crește cu 4,5%. Potrivit experților FMI, anume eforturile autorităților și progresele Republicii Moldova în evaluarea reformelor structurale vor ajuta la refacerea sistemului financiar al țării. Astfel, recent a fost finalizat diagnosticul celor mai mari bănci din Moldova, s-a reușit să se sporească transparența activității acționarilor și să se consolideze managementul bancar. Cu toate acestea, reprezentanții Fondului Monetar Internațional au remarcat faptul că, pe termen lung, statul ar trebui să continue eforturile de îmbunătățire a managementului bancar și de supraveghere, precum și de consolidare a statutului financiar al fiecărei instituții de credit.

Astfel, bugetul și cadrul bugetar pe termen mediu, programat pentru anul 2017, sunt în deplină concordanță cu obiectivele-cheie ale programului de împrumut. În plus, domenii prioritare sunt consolidarea veniturilor și eficientizarea managementului cheltuielilor.

Reamintim că, în noiembrie 2016 între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional a fost semnat un acord de finanțare pentru o perioadă trei ani. Finanțarea va fi asigurată prin intermediul a două instrumente de creanță: mecanismul extins de creditare și mecanismul de finanțare extinsă. Ambele instrumente sunt concepute pentru a asigura punerea în aplicare a programului de reforme economice și financiare, elaborat pentru Republica Moldova.

Astfel, Moldovei au devenit disponibile 129,4 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (sau 178,7 milioane de dolari). Aceasta este a doua tranșă a transferului de credit, acordat țării noastre după semnarea acordului cu FMI.

449
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe