Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.10.2021
USD
17.29
EUR
20.15
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

FMI: dezvoltarea economiei Republicii Moldova este imposibilă fără reformarea sectorului bancar

Joi, 17 mai, la Chișinău, s-a desfășurat seminarul "Reformele sistemului bancar. Trecerea de la "Basel I" la "Bazel III" ». La eveniment a participat și șeful misiunii permanente a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova - Volodimir Tulin. Potrivit acestuia, FMI sprijină reformele funcționale și structurale realizate de guvernul Moldovei și Banca Națională în cadrul programului de cooperare de trei ani.

În discursul său, reprezentantul FMI în Moldova a menționat că organizația internațională este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre, alături de BERD și Banca Mondială. În special, acestea oferă Republicii Moldova sprijin tehnic și financiar pentru reformele structurale și reforma sectorului bancar în contextul tranziției către sistemul de recomandări "Basel III".

În plus, reprezentantul organizației financiare internaționale a subliniat cooperarea cu succes a Republicii Moldova cu FMI și trecerea a jumătate din perioada de trei ani a programului. Prin urmare, este posibilă o evaluare preliminară a rezultatelor obținute de conducerea țării în această perioadă. Tulin a reamintit că în urmă cu un an și jumătate, Banca Națională a elaborat un plan de reformă menit să îmbunătățească sistemul bancar și să extindă finanțarea pentru sectorul real al economiei. În plus, autoritatea de reglementare a fost în căutarea unei soluții la problemele de guvernanță corporativă în bănci, pentru a asigura transparența acționarilor acestora.

Printre realizările Moldovei în reformarea sistemului bancar Volodimir Tulin a subliniat soluționarea problemei transparenței acționarilor în trei bănci sistemice - Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank, precum și aducerea investitorilor strategici (intrarea Băncii Transilvania în Victoriabank). Reprezentantul FMI a dat o apreciere pozitivă informațiilor BNM cu privire la intenția consorțiului de investitori de a cumpăra pachetul în valoare de 40.09% din acțiunile celei mai mari bănci din țară Moldova Agroindbank.

În același timp, au fost anunțate problemele care urmează să fie rezolvate în viitorul apropiat: consolidarea sistemului de capital al băncilor și a altor instituții financiare care au trecut diagnosticarea din partea autorității de reglementare, finalizarea procedurilor pentru asigurarea transparenței acționarilor instituțiilor financiare ale țării, soluționarea problemei cu proprietarii acțiunilor care nu îndeplinesc cerințele Băncii Naționale.

La încheierea discuției, Volodimir Tulin a mulțumit Uniunii Europene și misiunii consultative pentru activitatea și susținerea reformelor din sectorul financiar-bancar al Republicii Moldova.

574
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe