FMI va oferi Republicii Moldova a treia tranșă din împrumut în valoare de 35 milioane USD


În cadrul briefing-ului de marți, 27 martie, șeful misiunii FMI Ben Kelmanson la finalul vizitei de două săptămâni în Republica Moldova a prezentat rezultatele celei de-a treia evaluare a programului de reforme economice, care este finanțat de Fondul Monetar Internațional.

În special, șeful misiunii a remarcat succesele autorităților moldovenești în realizarea progresului în consolidarea politicii economice și a sectorului bancar. Potrivit experților internaționali, aceste eforturi au contribuit la menținerea stabilității financiare și la crearea unei baze pentru dezvoltarea economică pe termen mediu. Ben Kelmanson a menționat, de asemenea, creșterea economică semnificativă din Moldova în 2017, principalii factori fiind creșterea cererii interne și asigurarea unui mediu extern favorabil.

Potrivit previziunilor anunțate de șeful misiunii FMI, în anul 2018 creșterea economiei moldovenești va continua o tendință stabilă și va atinge 3,8%. În timp ce menținerea stabilității financiare, creșterea și crearea de locuri de muncă vor fi realizate prin consolidarea situației financiare a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere. Politica monetară va viza menținerea stabilității prețurilor chiar și într-un regim al cursului de schimb flexibil.

În ceea ce privește previziunile asupra inflației pentru anul 2018, expertul internațional și-a exprimat încrederea în corectitudinea și adecvarea politicii monetare și de creditare urmărite de Banca Națională a Moldovei. Politica fiscală pentru anul curent, precum și implementarea bugetului pentru anul 2017, potrivit lui Ben Kelmanson, sunt în concordanță cu obiectivele programului FMI. Astfel, este necesar să se continue eforturile de îmbunătățire și diversificare a investițiilor publice, de sporire a eficienței cheltuielilor și de implementare a reformelor fiscale și vamale.

Acordul privind rezultatele celei de-a treia revizuiri ar trebui în curând să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Ulterior, Republica Moldova va fi în drept să se aștepte la o altă tranșă de credit în valoare de 24 de milioane de drepturi speciale de tragere (echivalentul a 35 de milioane de dolari).

0

145

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org