CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10589$
Etherium
225.11$

FMI va oferi Republicii Moldova a treia tranșă din împrumut în valoare de 35 milioane USD

În cadrul briefing-ului de marți, 27 martie, șeful misiunii FMI Ben Kelmanson la finalul vizitei de două săptămâni în Republica Moldova a prezentat rezultatele celei de-a treia evaluare a programului de reforme economice, care este finanțat de Fondul Monetar Internațional.

În special, șeful misiunii a remarcat succesele autorităților moldovenești în realizarea progresului în consolidarea politicii economice și a sectorului bancar. Potrivit experților internaționali, aceste eforturi au contribuit la menținerea stabilității financiare și la crearea unei baze pentru dezvoltarea economică pe termen mediu. Ben Kelmanson a menționat, de asemenea, creșterea economică semnificativă din Moldova în 2017, principalii factori fiind creșterea cererii interne și asigurarea unui mediu extern favorabil.

Potrivit previziunilor anunțate de șeful misiunii FMI, în anul 2018 creșterea economiei moldovenești va continua o tendință stabilă și va atinge 3,8%. În timp ce menținerea stabilității financiare, creșterea și crearea de locuri de muncă vor fi realizate prin consolidarea situației financiare a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere. Politica monetară va viza menținerea stabilității prețurilor chiar și într-un regim al cursului de schimb flexibil.

În ceea ce privește previziunile asupra inflației pentru anul 2018, expertul internațional și-a exprimat încrederea în corectitudinea și adecvarea politicii monetare și de creditare urmărite de Banca Națională a Moldovei. Politica fiscală pentru anul curent, precum și implementarea bugetului pentru anul 2017, potrivit lui Ben Kelmanson, sunt în concordanță cu obiectivele programului FMI. Astfel, este necesar să se continue eforturile de îmbunătățire și diversificare a investițiilor publice, de sporire a eficienței cheltuielilor și de implementare a reformelor fiscale și vamale.

Acordul privind rezultatele celei de-a treia revizuiri ar trebui în curând să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Ulterior, Republica Moldova va fi în drept să se aștepte la o altă tranșă de credit în valoare de 24 de milioane de drepturi speciale de tragere (echivalentul a 35 de milioane de dolari).

164
100
Tema zilei
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe