Pentru anul 2017 este programată organizarea a câtorva licitații mari


În 2017 autoritățile moldovenești intenționează să organizeze o privatizare pe scară largă a proprietății de stat. La vânzare vor fi expuse astfel de întreprinderi, cum ar fi «Red-Nord» și «Red Nord Vest», «Moldtelecom» și «Air Moldova». După cum a arătat Ștefan Creangă, șeful Comisiei Economice a Parlamentului Republicii Moldova, o astfel de măsură este necesară, însă experții cred că așa obiecte profitabile și de importanță strategică statul nu ar trebui să le piardă.

Intenția statului de a vinde unele întreprinderi mari de stat a fost declarată de către Octavian Calmâc, ministrul Economiei al Republicii Moldova, la data de 20 decembrie,. În toate aceste societăți statul deține o parte din active, iar forma și procedura de privatizare urmează a fi stabilită ulterior. În cadrul conferinței de presă finale Calmâc a menționat, că unele întreprinderi au fost deja puse în privatizare în 2016 – printer ele ”Air Moldova", "Tutun-CTC" și ”Barza Albă”. În anul următor, această listă va fi suplinită și de hidrocentrala Costești-Stânca.

De asemenea, ministrul economiei a declarat, că statul are dreptul de a oferi spre vânzare orice bunuri care îi aparțin și nu sunt incluse în lista întreprinderilor care nu pot constitui obiecte de privatizare. Această decizie a fost justificată de faptul că, la această etapă de dezvoltare se înregistrează o încetinire a creșterii economice pe mai multe sectoare, iar statul nu dispune de sursele necesare pentru întreținerea acestor întreprinderi.  În conformitate cu legislația în vigoare, prețul activelor disponibile pentru privatizare, va scadea cu 5%, ceea ce va spori atractivitatea întreprinderilor desemnate pentru potențialii investitori. Astfel, potrivit șefului Ministerului Economiei, autoritățile moldovene se așteaptă să obțină din vânzarea proprietății de stat profitul maxim.

Menționăm, că în bugetul de stat pentru anul 2017 este deja inclus venitul din vânzarea proprietății de stat, estimat la circa 220 milioane de lei. În 2016, în urma privatizării întreprinderilor de stat, a fost obținut un profit de 300 milioane de lei.

0

105

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org