Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Pe piața de valori sunt scoase la vânzare mizele a doar două bănci - «MOLDOVA AGROINDBANK» și «MOBIASBANCA»

Pe pozițiile deschise ale pieței de valori a Republicii Moldova apar mizele a doar două bănci comerciale: Moldova Agroindbank (MAIB) și Mobiasbanca – Societe Generale. De reținut, că primul emitent și-a plasat participațiile și în lista „spre vânzare“, însă reprezentantul grupului financiar francez – nu.

«Moldova Agroindbank» a pus în vânzare un pachet de acțiuni cu valoarea nominală de 54 200 lei. Prețul fiecăreia dintre ele este de 1100 de lei. «Mobiasbancă» a plasat doar 500 din acțiunile sale în valoare nominală de 10 lei, cu prețul de 55 de lei per o unitate.

Reamintim că, în cazul emitentului BC «Moldova Agroindbank» în birourile de vânzări pentru o lungă perioadă de timp se află deja două pachete de acțiuni care aparțin emisiunii suplimentare, în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Aceste acțiuni trebuiau să înlocuiască acțiunile lichidate, deținute de către acționarii netransparenți, activitățile cărora au fost recunoscute de către autoritatea de reglementare inadmisibile. Primul pachet de acțiuni include 36,605 acțiuni la prețul de 1,064 lei per o acțiune, în al doilea pachet apar pe 389,760 de acțiuni, în valoare de 1054 de lei per o unitate.

De asemenea, în vânzare sunt plasate acțiunile băncilor comerciale «Moldindcobanc» și «Victoriabank». Primul pachet – al „Moldindcobanc“ include 896 de acțiuni, al căror preț este stabilit la aproximativ 75 de lei per o bucată, ceea ce este cu 25 de lei mai puțin decât valoarea nominală a fiecărei acțiuni. În al doilea pachet sunt incluse 1797 de acțiuni, vândute la prețul de 102 lei unitatea.

Pachetele BC «Victoriabank» în mod similar sunt puse în vânzare în două puncte de preț: acțiunile primului pachet în valoare de 25 840 bucăți sunt disponibile la un preț de 48 de lei per o acțiune, și 4046 acțiuni care se referă la cel de-al doilea pachet – cu 51 lei bucata.

La rândul său, brokerii spun, că toate mizele ale acestor emitenți au tendința de stabilire a prețurilor aproximativ similară – valoarea titlurilor de valoare atât spre vânzare, precum și spre achiziție este mai mică în comparație cu valoarea lor nominală.

Reamintim faptul, că termenul limită pentru vânzarea acțiunilor Băncii Comerciale «Moldova Agroindbank» în valoare de 40% este programat pentru 26 iunie. Dacă până la această dată titlurile emitentului nu vor fi vândute, regulatorul central și Comisa Națională a Pieței Financiare va trebui să ia o decizie, care va conține dispozițiile pentru emitent cu privire la acțiunile suplimentare necesare pentru vânzarea acestora. După cum consideră participanții profesioniști ai pieței financiare, cel mai probabil, că termenul limită al vânzărilor publice a acțiunilor «Moldova Agroindbank» va fi extins până la 90 sau chiar 180 de zile. De asemenea, există posibilitatea că emitentul va primi o dispoziție pentru răscumpărarea acestor pachete de titluri de valoare în favoarea Trezoreriei de stat. În acest scop, autoritățile de reglementare trebuie să stabilească prețul la care emitentul își poate răscumpăra acțiunile în trezoreria publică – la cel nominal sau de piață.

527
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe