În cadrul ultimei licitații nu s-a reușit să se vândă nici una din proprietățile publice


Licitația, organizată de Bursa de Valori a Moldovei săptămâna trecută, la care a fost planificată vânzarea acțiunilor de stat în mai multe companii, s-a încheiat fără niciun rezultat.

Spre tranzactionare pe Bursa de Valori a Moldovei au fost puse 14 loturi. Șapte dintre ele presupun vânzarea unor pachete de acțiuni, care depășesc 50% din capitalul social al acestor întreprinderi. Vineri, în ultima zi de tranzacționare, s-a reușit să se vândă doar 1281 acțiuni ale întreprinderii pentru colectarea și vânzarea de produse agricole din Anenii Noi. Prețul acțiunilor vândute a constituit 0,5 lei per o acțiune, ceea ce este de 40 de ori mai puțin decât prețul nominal al acestor acțiuni. Astfel, bugetul de stat a primit suma derizorie de 643.5 lei (sau 34 de dolari).

În același timp, trebuie de remarcat faptul că elementele sau loturile majore au rămas nerevendicate. Dintre acestea: 100% din acțiunile complexului vinicol «Barza Albă», 90,8% din acțiunile combinatului de tutun «Tutun-CTC», precum și miza de 60,17% din acțiunile Hotelului «Chișinău».

Licitația a fost organizată de Bursa de Valori a Moldovei și aparține celei de a doua rundă de privatizare. Total pentru tranzacționare a fost scoasă proprietate publică, prețul total de pornire a căreia constituie aproximativ 1 miliard de lei.

Reamintim că din privatizarea activelor de stat autoritățile din Moldova speră să primească circa 220 de milioane de lei în 2017. La fel ca și anul trecut, privatizarea este planificată să fie exercitată în trei runde. Primăvara curent, în funcție de rezultatele licitației, bugetul de stat a fost în măsură să fie suplinit cu suma de până la 80 de milioane de lei.

0

128

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org