În ultimele trei luni în Republica Moldova se înregistrează o deflație continuă


Nivelul deflației în Moldova înregistrează o tendință descrescătoare pentru a treia lună consecutiv. În luna august, acest indicator a fost înregistrat la nivelul de 0,4%, în timp ce în luna iulie acesta era de 0,9%. În același timp, rata cumulativă a inflației pentru primele opt luni ale anului 2017 a fost de 3,4%, iar inflația anuală a fost de 7,3%. Astfel, pentru a cincea lună consecutiv, inflația depășește coridorul țintă de 5% (± 1%), stabilit de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, motivul deflației din luna august este scăderea sezonieră a prețurilor la produsele alimentare cu aproape 1,7%. O ușoară creștere a prețurilor a fost înregistrată în categoria produselor nealimentare – cu aproximativ 0,8%, în timp ce tarifele pentru servicii au rămas la același nivel.

Pe baza observațiilor experților, în luna august legumele au scăzut în preț cu 15,9%, prețul la pepenii galbeni și pepenii verzi a scăzut cu aproape 50%, la struguri – cu 32%, iar la fructele semințe – cu 12,3%.

În același timp, creșterea prețurilor a afectat produsele alimentare cum ar fi ouăle (+ 8,1%), castraveți (+ 5,8%), zucchini (+ 5,3%), și citrice (+ 1,7%).

La categoria produselor nealimentare s-a înregistrat o creștere a prețurilor la combustibili –cu  4,1%, combustibili solizi – cu 3,3%, bunuri pentru copii – cu 3%. Și pentru categoria de servicii: costul biletelor aeriene a crescut cu 2,4%, iar costul de închiriere a locuințelor – cu 1,4%. Scăderea prețurilor a fost înregistrată în astfel de domenii cum ar fi voucherele turistice în străinătate (-2,5%), biletele la transportul feroviar (-1,6%), taxele pentru întreținerea copiilor în instituțiile preșcolare (-0,8%),

În același timp, trebuie de remarcat faptul că, în aceeași perioadă a anului trecut, ratele de deflație au fluctuat la același nivel ca și în anul 2017, adică la 0,4%. Inflația anuală în 2016 a fost de 2,4%. Reamintim că, pentru anul în curs Banca Națională a Moldovei a prognozat inflația la nivelul de 10,1%, dar după mai multe revizuiri a redus indicii prognozați ai prețurilor de consum la 6,5%.

0

103

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org