Pe parcursul ultimelor două luni indicatorii ratei anuale a inflației au depășit coridorul țintă, indicat anterior de către Banca Națională


 În luna mai a acestui an, indicele prețurilor de consum în Republica Moldova s-a ridicat la 0,9%. O lună mai devreme această  cifră a fost de 1,4%. În același timp, la începutul anului 2017 rata inflației plana la aproximativ 5,3%, iar inflația anuală – la aproximativ 7,4%. Astfel, performanța inflației marcate depășește coridorul țintă de 5%, stabilit de Banca Națională.

Potrivit Biroului Național de Statistică, crețterea ratei inflației este rezultatul creșterii în ultimpul ultimei luni a prețurilor la produsele alimentare – cu 2%, servicii – cu 0,6%, și la produsele nealimentare – cu 0,1%. Potrivit rapoartelor statistice, din produsele alimentare în luna mai 2017 cel mai mult a crescut prețul la cartofi – cu 56,7%, ceapă – cu 49,4%, morcovi – cu 24,6%, citrice – cu 16,4%, varză – cu 12,4%, fructe – cu 10,5%. În același timp, s-au ieftenit castraveții – prețul acestora a scăzut cu 21,2%, ouăle – cu 16,8%, bostănei – cu 13,5%, ardei – cu 7,9%, și ciuperci – cu 3,4 %.

Din categoria produselor nealimentare, la începutul perioadei calde, a crescut prețul pantofilor de vara – cu aproape 5,1%, și a îmbrăcămintei de vară pentru bărbați și femei – cu 1 - 1.7%. În același timp, a scăzut prețul la combustibil – cu aproape 1,7%. Pentru alte bunuri de consum prețurile au scăzut nesemnificativ – cu până la 0,5%.

În sfera serviciilor, creșterea prețurilor a fost observată la capitolul Sport și ocupații culturale – cu 5,2%, prețul serviciilor transportului feroviar au crescut cu 3,1%, iar întreținerea copiilor în grădinițe și alte instituții preșcolare – cu 3%.

Reamintim că, în luna mai a anului trecut indicele prețurilor de consum în Moldova a fost de 0,2%, în timp ce rata anuală a inflației a fost de 2,4%. Prognoza inițială a Băncii Naționale a variat la nivelul de 10%. După aceasta previziunile au fost reduse la 5,2% și revizuite recent până la 6,8%.

0

89

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org