Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Pentru dezvoltarea sectorului agricol în Moldova USAID intenționează să aloce 21 milioane de dolari

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională intenționează să aloce Moldovei asistență financiară în valoare de 21 de milioane de dolari. Fondurile vor fi direcționate spre dezvoltarea sectorului agricol, după lansarea proiectului pe o perioadă de cinci ani "Agricultura efectivă în Moldova".

Startul proiectului a fost dat miercuri, 22 februarie. De gestionarea acestuia se va preocupa Cynthia Steen. Principalele direcții în dezvoltarea acestui proiect sunt: consolidarea comunicațiilor de marketing și extinderea relațiilor comerciale dintre membrii pieței agricole, îmbunătățirea performanțelor întreprinderilor agricole și creșterea volumului de vânzări. De asemenea, este planificată crearea unei infrastructuri post-recoltare de înaltă calitate pentru sectorul de afaceri din Moldova, care se va conforma standardelor internaționale.

După cum a menționat Cynthia Steen, în cadrul proiectului "Agricultura eficientă în Moldova" se intenționează creșterea volumului de produse cu valoarea adăugată mai mare, în special în categoriile, cum ar fi strugurii de masă, merele, fructele cu sâmburi și legumele cultivate în sere. De asemenea, eforturile se vor îndrepta spre creșterea volumului producției de fructe, semințe oleaginoase și miere. După punerea în aplicare a programului, creșterea prezumtivă a producției în aceste zone ar trebui să ajungă la 30%. În plus, se preconizează crearea a 1700 locuri noi de muncă, precum și creșterea vânzărilor pe piața externă și internă cu 84 milioane $.

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că sectorul agrar al țării noastre are mare nevoie de utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru a îndeplini standardele internaționale de siguranță alimentară. Potrivit lui, autoritățile moldovenești trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura competitivitatea pieței naționale, iar locuitorilor țării – un nivel de trai decent. Cu toate acestea, aceasta nu va fi posibil să se pună în aplicare fără sprijinul partenerilor occidentali.

Filip a mulțumit, de asemenea, reprezentanților USAID pentru sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii acordat Republicii Moldova pe parcursul anului 2016 – valoarea acestuia a constituit circa 45 milioane de dolari. Astfel, potrivit primului-ministrului, activitatea activă a autorităților moldovene și cooperarea strânsă cu partenerii străini au permis țării să depășească criza și să iasă pe calea dezvoltării și a prosperității.

În același timp, ambasadorul SUA în Moldova, James Petit a subliniat că agricultura este principalul sector al economiei țării noastre. Ponderea produselor agricole au reprezentat aproximativ 15% din PIB-ul țării, iar aproape un sfert din populația activă este implicată în domeniul agrar. Prin urmare, noul program USAID este menit să ofere Republicii Moldova un instrument avantajos pentru dezvoltarea economică sub forma unor complexe agricole de o înaltă performanță. Astfel, în calitatea unui partener de dezvoltare pe termen lung, Statele Unite vor continua să acorde Moldovei sprijin financiar și tehnic.

542
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe