Pentru punerea în aplicare a trei proiecte tehnologice în domeniul vitivinicol este planificată alocarea a 1 milion de dolari SUA


Biroul Național al Viei și Vinului (BNVV) a inițiat startul celor trei proiecte tehnologice, ale căror scop comun este dezvoltarea viticulturii în Republica Moldova. Pentru finanțarea acestor programe este planificată alocarea a 1,1 milioane de dolari SUA, iar punerea în aplicare a acestora va fi realizată în comun cu Proiectul de competitivitate din în Republica Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Proiectul «Struguri de Calitate» va fi implementat în raionul Ștefan Vodă, precum și în orașele Codru și Vadul lui Traian. Obiectivul principal al proiectului este studierea caracteristicilor solului în aceste regiuni și a gradului de influență a diferitor factori climatici asupra procesului de creștere a strugurilor.

După cum s-a menționat în Oficiul Național al Viei și Vinului, cu ajutorul unor stații meteorologice tehnologic avansate specialiștii vor efectua observații meteorologice cuprinzătoare, vor monitoriza și vor colecta date, pe baza cărora vor formula prognozele meteo detaliate. De asemenea, ca parte a proiectelor implementate este planificată stabilirea pentru fermierii moldoveni a unui sistem de avertizare a posibilelelor modificări ale condițiilor meteorologice în țară. Această parte a proiectului este calculată pentru perioada anilor 2017-2021, iar pentru realizarea acestuia vor fi alocate 3,85 milioane de lei (sau 213.000 de dolari).

Al doilea proiect, întitulat «FlaveDor», se va concentra pe identificarea, prevenirea și controlul bolilor culturilor de struguri. În calitatea unităților tehnice majore folosite pentru realizarea sarcinilor puse vor fi utilizate drone – cu ajutorul acestor dispozitive va fi efectuată monitorizarea complexă în scopul detectării leziunilor acestor culturi. Proiectul este planificat pentru perioada anilor 2017-2019, iar punerea sa în aplicare va costa circa 14,9 milioane de lei (sau 827.000 de dolari SUA).

În cadrul celui de-al treilea program tehnologic «Terroir», care vizează perioada anilor 2017-2019, este planificată stabilirea unui sistem de urmărire a originii diferitelor soiuri de vinuri, precum și înregistrarea acestora în conformitate cu locul lor de origine. Pentru proiectul s-a alocat o sumă de 1,9 milioane de lei (sau 105 mii de dolari).

Datorită utilizării tehnologiilor avansate în procesul inplimentării acestor proiecte de către Proiectul de competitivitate în Republica Moldova și Biroul Național al Viei și Vinului se va crea o rețea pentru dezvoltarea viticulturii, iar agricultorilor din regiunile menționate mai sus li se va acorda sprijin consultativ și informațional. În plus, potrivit experților, punerea în aplicare a programelor planificate va avea un impact pozitiv asupra consolidării capacității sectorului vitivinicol al economiei naționale.

0

100

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org