Banca Națională și-a revizuit prognozele privind inflația: prețurile în Moldova continuă să crească


Conform datelor furnizate de către Banca Națională a Moldovei, pentru primul trimestru al anului 2017 rata inflației în țară s-a ridicat la 4,3%, ceea ce depășește indicii înregistrați în trimestrul anterior cu 1,8 puncte procentuale. După cum s-a menționat de către reprezentanții Băncii Naționale, cel mai mare salt a inflației – de 5,1% - a fost înregistrat în luna martie a acestui an. Din acest motiv, indicii inflației s-au apropiat de ratele indicate în Strategia politicii monetare pe termen mediu.

Experții Băncii Naționale Moldova au subliniat faptul, că principalii factori care au influențat creșterea ratei anuale a inflației, au fost: creșterea tarifelor pentru serviciile medicale din țară, modificarea tarifelor privind accizele pentru anumite categorii de mărfuri, creșterea prețurilor la produsele petroliere, precum și efectul inflației scăzute, care a fost păstrat din anul 2016.

Dinamica pozitivă, deși puțin pronunțată, a fost înregistrată pentru rata anuală a inflației în luna martie 2017, marcând creșterea cu 4,6%. Astfel, noua prognoză a Băncii Naționale a Moldovei este diferită de cea anterioară doar cu 1,6 puncte procentuale pentru 2017 și 0,2 puncte procentuale – pentru anul 2018.

Trebuie de remarcat faptul că, din decembrie 2016 până în martie 2017 rata anuală a prețurilor la produsele alimentare a crescut cu 2,8%, iar la produsele petroliere și combustibil – cu 12,5%. Totodată, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, prețurile reglementate au crescut cu 3,6% față de valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2016.

În 2018, conform prognozelor Băncii Naționale a Moldovei, creșterea prețurilor în țară va constitui 5,1%. Aceasta reprezintă o diferență de 0,2 puncte procentuale mai mult decât s-a estimat anterior.

0

109

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org