Banca Națională a reușit să returneze mai puțin de 10% din împrumutul acordat băncilor cu probleme


Potrivit unui comunicat de presă, actualmente Banca Națională a reușit să întoarcă mai puțin de 1 miliard de lei dim cele 14 miliarde, care au fost emise sub garanția statului băncilor «Banca Socială», «Unibank» și «Banca de Economii». La 30 septembrie 2017, valoarea sumei compensate a fost de numai 932 milioane de lei. În același timp, numai o parte din aceste fonduri este destinată rambursării împrumutului, restul fiind direcționat spre plata proceselor de lichidare.

De asemenea, în comunicatul de presă al Băncii Naționale a Moldovei se spune că în prezent lichidatorii băncilor din ”grupul Șor” iau toate măsurile necesare pentru returnarea activelor. În special, aceștia cooperează cu autoritățile juridice și desfășoară operațiuni de vânzare a bunurilor deținute de aceste bănci.

Reamintim că, în luna septembrie a anului trecut, prin decizia Guvernului Republicii Moldova sub conducerea pachetului Pavel Filip a fost adoptat un pachet de legi, potrivit căruia creditele restante ale băncilor cu probleme au fost transferate în categoria datoriilor cetățenești. Astfel, 13,58 miliarde de lei, furnizate Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank prin garanțiile de stat, au fost transformate în datorie publică. Proiectul de lege, propus de Pavel Filip, implică eliberarea de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor guvernamentale pentru un total de 13,58 miliarde de lei și transferul acestora către Banca Națională pentru o perioadă de până la 25 de ani sub rata dobânzii efective de 5% pe an.

Așadar, primierul a menționat mai devreme că transformarea miliardului furat în garanții de stat a fost una dintre principalele condiții pentru obținerea unui împrumut din partea Fondului Monetar Internațional. Reamintim, că decizia guvernului a intrat în vigoare după promulgarea sa la 4 octombrie 2016 de către fostul președintele al Republicii Moldova Nicolae Timofti.

0

119

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org