Banca Națională a Moldovei a anunțat reducerea rezervelor valutare


Potrivit raportului financiar al Băncii Naționale a Moldovei la data de 30 iunie 2016, mărimea rezervelor valutare a constituit 1 miliard 874 milioane de dolari. Comparativ cu luna precedentă, acest indicator a scăzut cu 0,9% - în luna mai a anului curent rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei s-au redus cu 17,24 milioane de dolari.

Declinul activelor oficiale de rezervă pentru perioada de raportare curentă, după cum s-a menționat de către Banca Națională a Moldovei, a fost cauzat de mai mulți factori. În primul rând, s-au redus semnificativ ratele de schimb a valutelor, care fac parte din rezervele valutare ale Băncii Naționale în raport cu dolarul – 34,98 milioane de dolari. De asemenea, au scăzut plățile la datoria externă a Republicii Moldova – cu 7,55 milioane de dolari, precum și plățile externe ale Ministerului Finanțelor – cu 1,56 milioane de dolari. O tendință similară s-a referit la plățile Ministerului Finanțelor pentru proiectele investiționale – 0,56 milioane de dolari, și alte tipuri de plăți - $ 1 milion de dolari SUA.

Printre factorii care au influențat creșterea activelor de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei, au fost declarate: punerea în aplicare a intervențiilor financiare pe piața valutară internă – a fost făcută achiziționarea de valută în sumă de 20,66 milioane de dolari; primirea din partea partenerilor internaționali a granturilor și împrumuturilor cu valoarea totală de 3,23 milioane de dolari pentru punerea în aplicare a proiectelor de investiții; realimentarea bugetului de stat de către Asociația Internațională pentru Dezvoltare – 0,45 milioane de dolari; înscrierea veniturilor financiare în mărime de 0,7 milioane de dolari în favoarea Direcției liniei de credit. În plus, pe parcursul ultimei perioade de raportare, activele de rezervă au crescut ca urmare a venitului net în mărime cu 340 de mii de dolari, legate de rezervele obligatorii în valută străină ale băncilor licențiate, și cu 330 de mii de dolari, ca urmare a reevaluării valorilor mobiliare în portofoliul de investiții.

0

143

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org