Banca Națională a Moldovei a venit cu avertizări cu privire la posibilele riscuri inflaționiste


Conform datelor furnizate de către Banca Națională a Moldovei, în ultima lună coeficienții ratei anuale a inflației în țară au ajuns la 2,6%. Acest lucru reflect creșterea inflației cu 0,1% în comparație cu nivelul inflației înregistrate în luna octombrie. Pragul planificat este de 5%.

După cum au reletat reprezentanții Băncii Naționale, în ultimele trei luni rata anuală a inflației a depășit cu 1,5 puncte procentuale limitele intervalul indicat mai sus. Acest lucru a contribuit la apariția unor schimbări în dinamica ratei anuale a inflației, care a fost programată pentru începutul acestui an. Motivul principal pentru astfel de schimbări a dinamicii îl constituie ajustările tarifare cu privire la serviciile de telecomunicații. Posibilitatea de reglementare a prețurilor, în acest caz, a avut un impact negativ asupra cererii interne a spectrului dat de servicii.

De asemenea, Banca Națională a remarcat, că riscurile inflaționiste externe depind în mod direct de majorarea tarifelor internaționale cu privire la materiile prime și unele categorii de produse. Totodată, aceste rate sunt afectate de volatilitatea accentuată a prețurilor petrolului pe piața internațională și fluctuațiile, înregistrate pe piețele financiare mondiale. În plus, nivelul inflației în țară este afectat și de riscurile interne, precum modificarea accizelor pe parcursul anului 2017 pentru o serie de categorii industriale și nivelul recoltei estimate în sectorul agricol.

După cum au afirmat reprezentanții Băncii Naționale, dinamica ulterioară a prețurilor și tarifelor poate să determine deflația – ca urmare a semnării Acordului de liber schimb între Republica Moldova și Turcia, precum și a expirării termenului taxelor vamale la importul anumitor mărfuri de pe teritoriul Ucrainei.

Conform estimărilor preliminare ale BNM, la începutul anului viitor rata anuală a inflației va fi integrată într-un interval de ± 1,5% din valoarea de 5 puncte procentuale, programate anterior.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org