Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.10.2021
USD
17.29
EUR
20.15
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Banca Națională a Moldovei a decis să mențină rata de bază la principalele operațiuni ale politicii monetare

Miercuri, pe 26 iulie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, a decis să mențină rata de bază actuală de 8% pe an, care se aplică la principalele operațiuni de politică monetară. Prin urmare, după cum a relatat prim vice-președintele Băncii Naționale Vladimir Munteanu, se vor menține și ratele dobânzilor pentru beneficii regulate.

De asemenea, s-a decis mențininerea rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale din fondurile atrase în moneda națională și non-convertibilă la același nivel de 40%, iar rata rezervei obligatorii a fondurilor atrase în monedă convertibilă – la nivelul de 14%.

Așa cum a explicat Vladimir Munteanu, luării unei astfel de decizii a contribuit înregistrarea în prezent a dinamicii ilicite a indicatorilor macroeconomici, precum și rezultatele obținute în timpul ultimelor evaluări și activități analitice. În plus, pentru autoritatea de reglementare este important să se dea o adevărată evaluare a impactului acțiunilor întreprinse de politică monetară întreprinse cu ceva timp mai devreme.

Banca Națională a Moldovei a confirmat că actual asupra activităților de reglementare persistă o anumită presiune, afectând în mod negativ creșterea activității economice. În plus, pe termen mediu a continuat să scadă presiunile inflaționiste și valoarea medie reală a monedei naționale.

Conform proiecțiilor actuale, prezentate de către BNM pentru trimestrul III al anului 2017, inflația anuală va continua să înregistreze un nivel destul de ridicat, iar la sfârșitul acestei perioade va scădea, apropiindu-se de limita inferioară a oscilațiilor țintă. Astfel, foarte curând, inflația va reveni la granițele planificate anterior, și în trimestrul I al anului 2018 va ajunge la 5% (± 1,5 puncte procentuale). În același timp, în perioada 2017 și 2018 rata medie anuală a inflației va constitui 6,5 și 4,4 puncte procentuale, respectiv.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei explică necesitatea unei astfel de decizii prin necesitatea creării condițiilor monetare reale, care, pe termen mediu vor fi capabile să reîntoarcă inflația în intervalul inițial de variație ± 1,5% din indicele țintă de 5%.

445
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe