Banca Națională a Moldovei și-a revizuit prognozele privind inflația pentru anul 2018


Banca Națională a Moldovei și-a redus prognozele pentru nivelul inflației pentru anul 2018, publicate anterior, de la 4% la 3,7%. În același timp, în 2019, inflația se preconizează la nivelul de 4,7%.

După cum s-a menționat în mesajul Băncii Naționale, revizuirea prognozelor inflației s-a realizat în contextul presiunii deflaționiste din partea cererii agregate și a ratei de bază relativ ridicate, stabilite anul trecut. Astfel, în cadrul analizei macroeconomice, o nouă prognoză a inflației pe termen mediu prevede o încetinire nesemnificativă a ritmului de creștere a activității economice în Republica Moldova în următorii doi ani.

Conform previziunilor actuale ale autorității de reglementare, rata anuală a inflației va continua să scadă: dacă în decembrie 2017 această cifră a fost de 7,3%, apoi în trimestrul IV al acestui an, potrivit experților, aceasta va fi de 2,5%. În plus, indicele anual al ratei inflației va reveni la ținta de 5% (± 1%) conform previziunilor Băncii Naționale, acest lucru ar trebui să se întâmple în al doilea trimestru al anului 2019.

Reamintim că în luna noiembrie Banca Națională a Moldovei a prezentat Revizuirea inflației, în care rata medie anuală a inflației pentru anul 2018 a fost redusă cu 0,4 puncte procentuale – de la 4,4% la 4,0%.

0

170

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org