Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.11.2021
USD
17.72
EUR
19.88
RUB100
0.237
Bitcoin
Etherium

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare

Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost majorată cu 0,5%. Acum această valoare este de 7% pe an.

De asemenea, conform deciziei autorității de reglementare, ratele dobânzilor la împrumuturile și depozitele overnight au crescut cu 0,5%, până la 10%, respectiv 4% pe an.

În același timp, nivelul rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de băncile licențiate în valute naționale și neconvertibile a fost menținut la același nivel de 42,5%.

După cum s-a explicat în cadrul organului de reglementare, un astfel de pas a fost necesar pentru a "atenua" presiunile inflaționiste, precum și pentru a oferi un stimulent stabil pentru economii. Scopul unei astfel de politici de către autoritatea de reglementare este să creeze condiții monetare și financiare care să mențină inflația într-un anumit coridor țintă de 5% (± 1,5%) pe termen mediu.

În ceea ce privește rata rezervelor obligatorii pentru fondurile în valută convertibilă străină atrase de băncile licențiate, s-a decis majorarea acestei cifre cu 3% până la 17% din baza estimată. În același timp, experții explică această decizie a autorității de reglementare prin dorința de a împiedica intermedierea financiară pe piața valutară.

Reamintim că ultima dată Banca Națională a Moldovei a modificat rata de bază de refinanțare în decembrie 2017. Atunci rata a fost redusă cu 0,5%.

688
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe