Banca Națională a Moldovei: în perioada consolidării băncilor, plata dividendelor către acționari nu ar trebui făcută


Într-un interviu acordat agenției „Infotag“ vice-președintele Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturza, a spus că în procesul de reformare a sistemului bancar și de consolidare autoritatea de reglementare a nu recomandă băncilor din Moldova să efectueze plata dividendelor către acționari. Potrivit bancherului, activitatea bancară ar trebui să fie deschisă, mai ales dacă este vorba de organizații cu un capital destul de mare. La rândul său, cerințele anuale ale acționarilor pentru dividende pot afecta negativ situația.

În 2017, Banca Națională a făcut o recomandare acționarilor privind plata dividendelor – în conformitate cu reglementările „Basel - III», aceasta este necesar pentru calcularea adecvării capitalului, precum și pentru a evalua rezultatele testelor cuprinzătoare efectuate de către autoritatea de reglementare în scopul de a identifica factorii de creditare a persoanelor legate între ele.

Potrivit lui Ion Sturza, băncile din Moldova ar trebui să aibă acționari, care, în orice moment sunt gata să-și majoreze capitalul prin intermediul investițiilor în modernizarea sectorului bancar, IT, sisteme de plată, riscurilor, precum și în căutarea de profesioniști calificați. La rândul său, randamentul acestor investiții necesită timp – de obicei de la trei ani.

În plus, vice-președintele Băncii Naționale a remarcat că, una dintre cele mai importante probleme în plata dividendelor pentru autoritatea de reglementare este reputația și transparența acționarilor băncilor, precum și respectarea de către aceste instituții a normelor și reglementărilor stabilite.

0

208

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org