Banca Națională a Moldovei este inclusă pe lista organelor de supraveghere din țările care nu sunt membre ale UE


Autoritatea Bancară Europeană a inclus Banca Națională a Moldovei pe lista autorităților de supraveghere, aleși din țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene și în care regimurile de confidențialitate corespund cu cele aplicate în UE. Decizia între cele două departamente a fost luată în contextul evaluării regimului de confidențialitate pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră.

Potrivit experților, o evaluare pozitivă a Autorității Bancare Europene va contribui la îmbunătățirea proceselor de schimb de informații între Banca Națională a Moldovei și autoritățile competente ale Uniunii Europene. În consecință, autoritatea de reglementare a pieței financiare din Moldova va avea acces la departamentele care controlează grupurile bancare din UE. Iar în cadrul Inițiativei de la Viena, Banca Centrală a Moldovei va putea iniția procesul de aderare la Acordul de cooperare dintre Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile de reglementare din Europa Centrală și de Sud-Est.

În timpul întrunirii, guvernatorul Băncii Naționale a Sergiu Cioclea a prezentat rezultatele punerii în aplicare a directivelor UE în sectorul financiar și bancar, precum și reformele realizate în acest domeniu de către autoritățile locale.

În special, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a menționat că obținerea unei evaluări pozitive de la experții europeni devine o nouă etapă de consolidare a relațiilor de cooperare ale țării noastre cu Uniunea Europeană, precum și cu alte țări din regiune. În plus, în opinia lui Sergiu Cioclea, Autoritatea Bancă Europeană recunoaște rezultatele consolidării cadrului legislativ pentru reglementarea sectorului bancar în Republica Moldova. Prin urmare, i-a mulțumit colegilor săi străini pentru ajutorul și consultațiile oferite de ABE în cadrul cooperării cu BNM.

Autoritatea Bancară Europeană a fost înființată în 2011 și este o agenție independentă menită să asigure eficiența și coerența proceselor de supraveghere prudențială a întregului sector bancar al Uniunii Europene. Principalele obiective ale departamentului sunt menținerea stabilității financiare în zona euro, precum și asigurarea integrității, eficienței și bunei funcționări a sistemului bancar.

0

117

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org