Banca Națională a Moldovei a emis 10 monede comemorative și jubiliare


Banca Națională a Moldovei a emis 10 de monede jubiliare și comemorative pentru seriile „Personalități“, „Femei celebre“, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică “Ștefan cel Marie și Sfint” din mun. Chișinău”, "Cartea Roșie a Republicii Moldova", "Evenimente istorice", "Știință și Inovare", ediția 2017. Monedele noi sunt fabricate din aur și argint.

Premieră pentru colecționari a fost lansarea seriei "Știință și Inovarei". Exponatul său principal a devenit o monedă de argint dedicată jubilelui de 100 de ani de la nașterea lui Vladimir Andrunakievich – matematician, cercetător, unul dintre fondatorii Academiei de Științe a Moldovei, colaborator al Institutului de Matematică și Informatică.

Seria „Personalități“ a fost completată cu moneda comemorativă ce marchează cea de-a 80-a aniversare a marelui compozitor Eugen Doga, precum și cu moneda comemorativă 80 de ani de la nașterea poetului, omului de știință, politicianului și doctorului în științe chimice Ion Vatamanu. Ambele monede sunt executate din argint.

O altă monedă de argint se va alătura seriei "Femeile celebre". Este lansată în memoria artistei de muzică populară, Maria Dragan, și este dedicată celei a 70-a aniversare a celebrei cântărețe.

Seria "Aleea clasicilor în Grădina Publică "Ștefan cel Mari și Sfînt" din mun. Chișinău” a fost suplinită cu monede de argint și de aur pentru a marca 200 de ani de la nașterea bine-cunoscutului publicist, avocat și istoric Mihail Kogălniceanu, și a 100 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului Alexei Mateevici.

Tot în premieră pentru Moldova, colecția de monede comemorative și jubiliare a fost completată cu o lucrare realizată în culori. Aceasta este o monedă de argint "Garoafa-Triunghiulară", care va completa seria "Cartea Roșie a Republicii Moldova".

Ediția 2018, la seria „Evenimente istorice“, s-au adăugat monede comemorative din aur și argint, dedicate a 100 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Prețul de vânzare al monedelor comemorative și jubiliare este determinat individual de fiecare bancă licențiată, însă acesta nu trebuie să depășească 3% din valoarea monedelor aprobată de Banca Națională a Moldovei.

0

341

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org