Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
19.01.2022
USD
18.03
EUR
20.54
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Banca Națională a Moldovei a emis 10 monede comemorative și jubiliare

Banca Națională a Moldovei a emis 10 de monede jubiliare și comemorative pentru seriile „Personalități“, „Femei celebre“, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică “Ștefan cel Marie și Sfint” din mun. Chișinău”, "Cartea Roșie a Republicii Moldova", "Evenimente istorice", "Știință și Inovare", ediția 2017. Monedele noi sunt fabricate din aur și argint.

Premieră pentru colecționari a fost lansarea seriei "Știință și Inovarei". Exponatul său principal a devenit o monedă de argint dedicată jubilelui de 100 de ani de la nașterea lui Vladimir Andrunakievich – matematician, cercetător, unul dintre fondatorii Academiei de Științe a Moldovei, colaborator al Institutului de Matematică și Informatică.

Seria „Personalități“ a fost completată cu moneda comemorativă ce marchează cea de-a 80-a aniversare a marelui compozitor Eugen Doga, precum și cu moneda comemorativă 80 de ani de la nașterea poetului, omului de știință, politicianului și doctorului în științe chimice Ion Vatamanu. Ambele monede sunt executate din argint.

O altă monedă de argint se va alătura seriei "Femeile celebre". Este lansată în memoria artistei de muzică populară, Maria Dragan, și este dedicată celei a 70-a aniversare a celebrei cântărețe.

Seria "Aleea clasicilor în Grădina Publică "Ștefan cel Mari și Sfînt" din mun. Chișinău” a fost suplinită cu monede de argint și de aur pentru a marca 200 de ani de la nașterea bine-cunoscutului publicist, avocat și istoric Mihail Kogălniceanu, și a 100 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului Alexei Mateevici.

Tot în premieră pentru Moldova, colecția de monede comemorative și jubiliare a fost completată cu o lucrare realizată în culori. Aceasta este o monedă de argint "Garoafa-Triunghiulară", care va completa seria "Cartea Roșie a Republicii Moldova".

Ediția 2018, la seria „Evenimente istorice“, s-au adăugat monede comemorative din aur și argint, dedicate a 100 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Prețul de vânzare al monedelor comemorative și jubiliare este determinat individual de fiecare bancă licențiată, însă acesta nu trebuie să depășească 3% din valoarea monedelor aprobată de Banca Națională a Moldovei.

1013
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe