Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.01.2022
USD
17.90
EUR
19.97
RUB100
0.227
Bitcoin
Etherium

Banca Națională a Moldovei a lansat 6 monede comemorative

Din 30 decembrie 2016 de Banca Națională a Moldovei au fost puse în circulație 6 monede comemorative. Acestea pot fi utilizate ca mijloace de plată, precum și în scopuri numismatice.

Astfel, în colecția din seria "Personalități" a fost introdusă o monedă comemorativă, emisă cu ocazia celebrării a 100 de ani de la nașterea renumitului pictor Mihai Grecu. El a devenit primul om al artei din Moldova, care a introdus metodologii inovatoare pentru acel timp. Noua monedă este fabricată din aur și argint, iar pe ea este aplicată imaginea artistului emerit. Cele de aur au valoarea nominală de 100 de lei și sunt emise într-un tiraj de 100 de unități, iar monedele de argint cu valoarea nominală de 50 de lei vor fi difuzate în număr de 200 de unități.

Încă o monedă din argint va suplimenta seria "Evenimente Istorice". Emisia acesteia este dedicată împlinirii a 300 ani de la prima promoție a monografiei renumitului Dimitrie Cantemir "Descrierea Moldovei". Valoarea monedei este de 100 de lei, ea este disponibilă în număr de 250 unități.

În seria "Sărbătorile, cultura și tradițiile Moldovei" a fost inclusă o monedă nouă, confecționată din argint și dedicată dansului național moldovenesc ”Hora”. Moneda este disponibilă în număr de 250 de unități, iar valoarea nominală este de 50 de lei.

De asemenea, începând cu ziua de astăzi, va fi completată și seria "Locașurile Sfinte". Moneda comemorativă este emisă cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la construcția a Catedralei "Nașterea Domnului" din Chișinău, și este o continuare a șirului de activități, menite să desemneze monumentele de arhitectură de pe teritoriul Moldovei. Valoarea nominală a acestei monede este de 50 lei, iar tirajul – 250 de unități.

A șasea monedă comemorativă a primit denumirea "Gâsca-cu-gâtul-roșu" și se referă la seria "Cartea Roșie a Republicii Moldova". Mesajul acestei ediții este protecția speciilor din flora și fauna țării noastre, care sunt pec ale de dispariție. Moneda cu valoarea nominală de 50 de lei este fabricată din argint, într-un tiraj de 250 de unități.

Toate monedele comemorative sunt ambalate în capsule din metacrilat și se prezintă în cutii speciale. De asemenea, monedele au certificate de însoțire, întocmite în limbile română și engleză, care confirmă autenticitatea acestora. Certificatele sunt semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Monedele comemorative și cele jubiliare, emise de Banca Națională, pot fi procurate de la băncile licențiate din Republica Moldova. Costul lor se determină de către instituțiile financiare în mod individual, însă nu depășește 3% din prețul cu care acestea au fost procurate de la Banca Națională a Moldovei.

803
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe