Banca Națională este dispusă să elimine regimul de supraveghere intensivă aplicat pentru Victoriabank


Regimul supravegherii intensivăe, care este instituit ăn cazul Victoriabank, poate fi anulat de Banca Națională în contextul achiziționării unei părți din acțiunile instituției de către Banca Transilvaniei. Până în prezent, acest investitor străin, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a devenit acționar majoritar al Victoriabank.

Potrivit serviciului de presă al Băncii Naționale a Moldovei, achiziționarea mizei de 39,2% de acțiuni în capitalul social al BC «Victoriabank» creează toate premisele pentru ca regimul de supraveghere intensivă stabilit de către autoritatea de reglementare pentru Victoriabank, va fi anulat. Data exactă a îndepărtării acestui regim va fi desemnat de către Banca Națională, după ce va fi evaluată activitatea băncii și evoluția guvernanței corporative, în rezultatul transferului pachetului de control Băncii Transilvania si BERD.

Reamintim că în iunie 2015 Banca Națională a Moldovei a instituit un regim de supraveghere specială în trei bănci comerciale din Moldova: Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank. În vara anului 2017, autoritatea de reglementare a schimbat regimul de supraveghere specială în "Victoriabank" în regimul supravegherii intensive. Această decizie a fost luată pe baza rezultatelor obținute în ceea ce privește transparența structurii acționarilor, precum și participarea băncii la operațiunile de creditare cu un nivel sporit de risc.

În noiembrie 2017, Banca Transilvania a obținut o participație de 39% la Victoriabank. Astfel, împreună cu BERD, acest investitor a devenit proprietarul pachetului majoritar de acțiuni în banca moldovenească – ponderea acestuia în capitalul social al Victoriabank este de 66%.

0

79

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org