Banca Națională este în căutarea celor mai interesante concepte ale monedelor de 1 și 2 lei, care urmează să fie puse în circulație pentru a înlocui l


Marți, pe 27 iunie, Banca Națională a Moldovei a dat startul consultărilor deschise cu privire la conceptul și designul monedelor cu valoarea nominală de 1 și 2 lei, care urmează să fie plasate în cadrul fluxului monetar al țării. Consultările publice vor dura până pe 4 august.

După seminarul desfășurat sub genericul „Banii. Introducerea monedelor cu valoarea de 1 și 2 lei”, șeful adjunct al Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a declarat că comisia principalei instituții financiare a țării urmează să aleagă și să marcheze cele mai bune schițe, care par posibile pentru viitoarelor monede.

Ion Sturzu a subliniat, de asemenea, poziția Băncii Naționale cu privire la emiterea monedelor noi – în special, luării unei astfel de decizii a contribuit orientarea turistică a țării noastre. Moldova este vizitată de numeroși turiști în fiecare an, care la rândul său, aderă la obiceiul de a stoca monedele din țările în care au fost. Prin urmare, în conformitate cu spusele lui Sturzu, este important ca Moldova să fie reprezentată calitativ în toate aspectele. Consultarea publică este deschisă tuturor cetățenilor care doresc să contribuie la istoria formării și dezvoltării sistemului monetar național.

Schițele prezentate Comisiei Băncii centrale, trebuie să fie efectuate pe o foaie cu formatul A4. De asemenea, acestea trebuie însoțite și de o descriere detaliată a proiectului. După 4 august, Comisia, care include reprezentanți ai diferitelor domenii și angajații Băncii Naționale a Moldovei, se angajează să examineze cu atenție și să selecteze șase cele mai bune modele. Autorii lor vor primi premii valoroase – monede de argint „20 de ani de la înființarea monedei naționale moldovenești“, „Cetatea Soroca“ și „1900 de ani de la întemeierea Columnei lui Traian.“

Anterior, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Serdgiu Cioclea a explicat necesitatea introducerii noilor monede de circulație cu valoarea de 1 și 2 lei, în conformitate cu orientările primite din partea Fondului Monetar Internațional. În primul rând, acest lucru se datorează faptului că monedele sunt înzestrate cu un grad mai mare de securitate decât bancnote obișnuite cu valoarea nominală de un leu.

Conceptul noilor monede, precum și întregul proiect urmează să fie stabilit până la sfârșitul verii. Chiar și în cazul unei evaluări pozitive, bancnotele de 1 leu vor circula până când vor fi complet epuizate, indiferent de momentul în care monedele de 1 și 2 lei vor fi introduse în circulație.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org