Banca Națională a evidențiat direcțiile prioritare în domeniul supravegherii bancare pentru anul curent


În conformitate cu prioritățile stabilite de Banca Națională a Moldovei în domeniul supravegherii bancare, în 2018, politica de control asupra sectorului bancar al țării va fi implementată pe următoarele direcții:

  • sporirea transparenței acționarilor băncilor comerciale;
  • prevenirea riscurilor în conformitate cu strategiile descrise de sistemul BASEL-III;
  • identificarea persoanelor afiliate;
  • reducerea riscurilor de credit;
  • creșterea nivelului de securitate a datelor informaționale;
  • combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În acest context, Banca Națională are drept scop cooperarea activă atât cu instituțiile financiare din Moldova cât și cu cele internaționale. Potrivit experților, acest lucru va permite autorității de reglementare să monitorizeze mai eficient băncile comerciale, în special – să acorde o atenție sporită transparenței și fiabilității acționarilor în spectrul criteriilor sistemului BASEL-III.

O altă sarcină prioritară a Băncii Naționale este reducerea volumului de credite neperformante. Reamintim că ponderea acestora în 2017 a atins o cotă de 18,5% din totalul creditelor.

De asemenea, autoritatea de reglementare intenționează să-și concentreze eforturile asupra identificării persoanelor afiliate implicate în tranzacții frauduloase. Conform noilor prevederi ale Băncii Naționale a Moldovei, băncile licențiate vor fi obligate să furnizeze informații complete cu privire la operațiunile financiare în curs de desfășurare, ceea ce va împiedica utilizarea schemelor frauduloase de către părțile terțe.

După cum s-a menționat în Banca Națională, metodologia de detectare a operațiunilor de spălare a banilor va fi dezvoltată în viitorul apropiat, iar cooperarea în mod activ cu băncile licențiate va contribui la prevenirea unor astfel de fenomene pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, este planificată eliminarea deficiențelor reglementărilor legislative existente în vederea consolidării sistemului bancar și prevenirii turbulențelor financiare grave.

0

61

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org