Banca Națională a publicat o nouă prognoză a inflației: 3,2% pentru anul 2018 și 4,9% pentru anul 2019


În 2018, nivelul mediu al inflației în Republica Moldova va fi de 3,2%, ceea ce indică faptul despre ieșirea parametrilor din coridorul-țintă stabilit de autoritatea de reglementare în limitele de 5% (± 1,5%). Aceste date au fost făcute publice vineri, 3 august, de către vicepreședintele Băncii Naționale Vladimir Munteanu.

Conform prognozei actualizate, în 2018 indicele prețurilor de consum va fi de 3,2%, în timp ce valoarea atinge nivelul de 2% în ultimul semestru al acestui an. În special, potrivit lui Vladimir Munteanu, în luna august inflația va scădea, în principal ca urmare a scăderii tarifelor reglementate la energia electrică din luna iulie de către autoritatea de reglementare (Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică).

În 2019, pe aceleași proiecții, trendul inflației își va schimba traiectoria în ascendent, iar valoarea medie a indicelui prețurilor de consum va fi de 4,9%.

Vicepreședinte al Băncii Naționale a subliniat și cele mai principale riscuri inflaționiste: creșterea prețurilor pentru materiale și materii prime importate în Republica Moldova, precum și creșterea prețurilor la produsele alimentare. Printre riscurile de dezinflație bancherul a remarcat micșorarea volumului de creditare a sectorului real al economiei din partea băncilor moldovenești și o scădere a prețurilor la energie, în special pe segmentul energiei electrice și a gazelor naturale.

Relativ la politica monetară, Vladimir Munteanu a menționat că, ca urmare a intervențiilor pe piața valutară în al doilea trimestru al acestui an, Banca Națională a reușit să cumpere aproximativ 40 de milioane de dolari, ceea ce este aproape de două ori mai puțin decât în ​​primul trimestru al anului 2018. În același timp, volumul cumulativ al rezervelor valutare ale Băncii Naționale s-a apropiat de indicele de 2,9 miliarde de dolari.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org